Mainos

Lapsen huoneeseen ei kannata hankkia televisiota – tässä syy

Lapsen television katselu omassa huoneessa on yhdistetty jopa lihavuuteen. Uuden tutkimuksen mukaan linkki ruutuajan ja ruokailutapojen välillä on selkeä.

Loughboroughin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan lapset, jotka ovat jumittuneet television ääreen, välttelevät todennäköisemmin vihanneksia ja hedelmiä.

Jopa kaksi kolmasosaa tutkimukseen osallistuneista lapsista, jotka katsoivat televisiosta yli kaksi tuntia päivässä, eivät syöneet tarpeeksi kasviksia. Tutkijoiden mukaan kasvisten välttely ja television katsominen yhdistettiin myös naposteluhimoon.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 527 11–12-vuotiaan englantilaisen koululaisen vastauksiin. Tutkimuksen on rahoittanut British Heart Foundation.

Loughboroughin yliopiston tutkijat eivät olleet kuitenkaan ensimmäisiä, jotka päätyivät huolestuttavaan tulokseen. Myös monet aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet liiallisen television katselun ja huonon syömisen välillä yhteyden, joka lisää liikalihavuuden riskiä.

Syökää yhdessä, jättäkää herkut kauppaan

Asiantuntijoiden mukaan roskaruokamainosten runsaus houkuttelee lapsia väärälle ruokavaliolle. Myös pitkä istuminen voi vaikuttaa ylipainoon.

– Ruutuajan ja epäterveellisen ruokavalion välillä on vahva yhteys. Siksi lasten television ääressä viettämän ajan vähentäminen syömisen aikana on looginen askel kohti ruokavalion parantumista, sanoo Loughboroughin yliopiston tutkimukseen osallistunut Emma Haycraft.

Haycraftin mukaan televisiota katsoessa tai tablettia ja puhelinta räplätessä tulee useimmiten syötyä juuri paljon sokeria ja huonoja rasvoja sisältäviä pikkupurtavia.

– Yksinkertainen muutos, kuten kilokaloripitoisten välipalojen saatavuuden vähentäminen, on yksi tapa parantaa nuorten ruokavaliota.

Hän suosittelee myös, että perhe kääntää television pois ruokailun ajaksi ja syö yhdessä.

***

2:15

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.