Mainos

Länsi-Suomen tv- ja elokuvakeskus Villilä avattiin

Pienen Nakkilan kunnan suurhanke, Länsi-Suomen tv- ja elokuvakeskus Villilä avattiin juhlien eilen. Vanhan kartanon valtavaan navettaan on reilussa vuodessa rakennettu televisio- ja elokuva-alan tuotanto- ja koulutuspaikka, joka palvelee satakuntalaisia alan opiskelijoita ja yrittäjiä.

Tarpeellista tulovirtaa ja asiakkaita hamutaan koko valtakunnasta. Nykyään elokuvalle suosiollisen kulttuuri-ilmaston uskotaan hohtavan lämpöä myös Villilän tulevaisuudelle. Ensimmäinen pitkä elokuva on jo varaslähtönä filmattu: Timo Koivusalon Sibelius-elokuvasta reilut puolet kuvattiin Villilässä.

Ala tarvitsee lisää rahaa

Pääministeri Paavo Lipponen ihasteli Villilän avajaisissa suomalaisen elokuvan saamaa kansainvälistä huomiota. Hän toivoi Aki Kaurismäen päätyvän lopulta Oscar-gaalaan lähtöön. -Elokuva kertoo tarinan, joka koskettaa ja jää mieleen. Mies vailla menneisyyttä on tällainen mieleen jäävä tarina. Ennen tarinoitiin iltanuotiolla, nyt tarinat viimeistellään usein digitaalitekniikalla, Lipponen vertasi.

Oman ensi leffansa pääministeri näki talvella 1946-47, jolloin elokuvateatterissa pyöri Ihmemaa Oz. Elokuvateatteri onkin Lipposen mielestä elokuvan katsomiseen paras paikka, vaikka tv-, video- ja dvd-tekniikka lisäävät mahdollisuuksia elokuvien levittämiseen.

-Mediateollisuuteen ei ole panostettu tarpeeksi. Ala tarvitsee talouspanostuksia ja uudistuksia, Lipponen arvioi.

Juhlan juontaja, elävän kuvan monitoimimies Timo Koivusalo tarttui heti Lipposen rahalupauksiin ja lupasi järjestää setelijaon helpottamiseksi sököringin, jonka panokseksi pistetään Koivusalo puolelta Pekon mopo. Suomen Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Jouni Mykkänen kiitteli suomalaisen elokuvan monipuolisuutta. Menestyksen jatkon ratkaisee pitkälti julkisen rahoituksen saaminen edes pohjoismaiselle tasolle.

Markkinointiuurastus alkaa

Villilän monitoimikeskuksen markkinointia aloitellaan. Satakunnan käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen koulutuksen lisäksi tilaan on saatava myös alan yrittäjiä. Säännöllisesti pyörivä studioiden tuotantokäyttö vaatii aktiivista myymistä. Elokuvan tekoon tarvittavaa filmikalustoa ei keskuksella ole tarjota, mutta tv-käyttöön sopiva kalusto saadaan syksyksi.

Tuotannon siirtäminen Nakkilan "Villiwoodiin" merkitsee palvelun lisäksi myös rahaa. Tuoreen studion jo etukäteen korkannut Timo Koivusalo uskoo, että Villilän suojissa Sibelius-elokuva syntyi jopa puoleen hintaan siitä, mitä lysti olisi maksanut pääkaupunkiseudulla. Nyt elokuvan budjetti oli 1,7 miljoonalla euroa. -Hintataso on täällä erilainen, ja toisaalta neitseellistä kuvauspaikkaa löytyy 10 kilometrin sisällä yllin kyllin hiekkarannasta merenrantakallioon, Koivusalo huomautti. Vuokralaisena ollut Koivusalo aikoo vastakin käyttää Villilän palveluja tuotannoissaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.