Lannistaako pimeys? Suomalaiset kertovat, miten he selättävät marraskuun harmauden – sää kylmenee ja kirkastuu

Suomalaiset kertovat, miten marraskuun pimeys selätetään – jatkuuko harmaa sää pitkäänkin, Jenna Salminen? 7:33
Millaisilla vinkeillä meteorologi Jenna Salminen selättää harmaat sääkartat? Kävimme myös Helsingin Pasilassa kysymässä ihmisiltä, millainen vaikutus marraskuulla on heidän mielialaansa ja minkä voimalla he selviävät pimeän vuodenajan yli. Katso vinkit videolta!

Kysyimme Helsingin harmaassa maanantaissa, mikä suomalaisia piristää pimeänä vuodenaikana. Katso vastaukset videolta!

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Takana on poikkeuksellisen lämmin ja kovin aurinkoinen viikonloppu, mutta näin viikon alkajaisiksi marraskuu näyttää taas tutut harmaat kyntensä.

Pimeä vuodenaika saa suurimman osan suomalaisista väsymään, mutta joihinkin pimeys iskee erityisen pahasti. Noin kolmannes väestöstä kärsii syksyn ja talven aikana kaamosväsymyksestä tai suoranaisesta kaamosmasennuksesta.

Tyypillisiä syksyn ja talven aikana iskeviä oireita ovat väsymyksen lisäksi makeannälkä, hiilarihimo, lihominen, tarmon hiipuminen ja alavireisyys. Into lähteä liikkumaan ja ylläpitää ihmissuhteita saattavat heiketä, vaikka treenaaminen ja yhteydenpito läheisiin usein helpottavat oireita.

Merkittävin syy kaamosoireisiin on vähäisestä auringon valosta johtuva unirytmin häiriintyminen. Tärkeimmät apukeinot matalaan mielialaan liittyvätkin valon määrän lisäämiseen: aamuisin käytetty kirkasvalolamppu ja ulkoilu päivänvalossa auttavat monia.

Yllä olevalla videolla suomalaiset antavat vinkit mielialan piristämiseksi ja meteorologi Jenna Salminen kertoo, miten harmaat sääkartat selätetään!

Sää kylmenee ja luntakin ehkä saadaan

Entä kauanko tämä harmaus oikein jatkuu? Meteorologi Jenna Salminen lupaa säähän valon pilkahduksia, mutta niiden myötä on tulossa myös hyisemmät kelit. 

– Kylmempi ilma on laajalti virtaamassa Suomen ylle. Mennään pakkaslukemille vähitellen maan keskivaiheilla ja loppuviikosta on mahdollista, että pakkasta on ihan etelässä asti. 

Pohjoisessa valoisammat ajat ovat tältä erää ohitse, kaamos alkaa ensi viikolla. Pohjoisessa saatetaan viikon mittaan rikkoa jo -15 astetta, jopa -20 astetta. 

Pimeää ja harmautta saatetaan selättää lumisateiden turvin, joskin lyhykäisesti. Korkeapaineen liikkeistä riippuen sateet saattavat pakkasten turvin sadella lumena. 

– Mahdollisuus lumisateille on olemassa. Maahan ei jää kovinkaan paljon. Mereltä tulevat sateet saattavat muuttua lumisemmiksi etelä- ja länsi-rannikolla vielä tämänkin viikon aikana. Suurempaa lumisadetta jäädään vielä odottelemaan. 

Osittaislähde: Terveyskirjasto, THL

Lue myös:

    Uusimmat