Lämmittääkö läski? Tällainen keho pärjää pakkasessa parhaiten!

Arktiset eläimet pärjäävät kylmässä rasvakerroksen ansiosta, ja ihra saattaa suojata ihmistäkin pakkassäällä.


Rasvan määrä kehossa saattaa vaikuttaa kylmänsietokykyyn, Popular Science -sivusto kertoo. Kansantajuinen tiedejulkaisu kertoo tiedemiesten tulleen tähän johtopäätökseen esimerkiksi tutkimalla hyisessä vedessä kilpailevia uimareita. Vuosittain Länsi-Australiassa järjestettävän Rottnest Channel -uintikilpailun osallistujat suojautuvat kylmältä sivelemällä ihoonsa eläinrasvaa, mutta myös heidän oman kehonsa rasva näyttää suojaavan paleltumiselta. Vuonna 2006 järjestetyn tutkimuksen mukaan lihavimmilla uimareilla näytti olevan pienempi hypotermian riski kuin hoikemmilla kanssakilpailijoilla.


Sama ilmiö on havaittu myös sairaaloissa, joissa toisinaan potilaan kehon lämpötilaa joudutaan alentamaan lääketieteellisistä syistä. Ylipainoisten potilaiden kohdalla kehon lämpötilan alentaminen kestää kauemmin.


Joissain tilanteissa ylipainoinen voi kuitenkin kokea palelevansa enemmän kuin hoikempi kanssaihminen. Aivot nimittäin saavat signaaleja kehon lämpötilasta sekä kehon sisuksista että ihon pinnalta. Näiden molempien signaalien perusteella verisuonet supistuvat ja alamme täristä, jotta saisimme minimoitua lämmön haihtumisen ihon kautta ja tuotettua lisää lämpöä. Eristävä rasvakerros voi pitää sisuskalut lämpimänä, mutta samalla keholta voi jäädä ihon viilentyminen huomaamatta. Yhdysvaltain armeijan ympäristölääketiedeinstituutin tutkija Catherine O'Brienin mukaan onkin mahdollista, että alhaisemman ihon lämpötilan takia ylipainoiset voivat tuntea palelevansa normaalipainoisia enemmän kaikesta huolimatta.


O'Brien muistuttaa, että pienikokoiset ihmiset ylipäänsä palelevat kookkaampia helpommin. Tämä johtuu siitä, että heillä on enemmän pintakerrosta kehon kokoon nähden ja siksi he menettävät lämpöä nopeammin. Usein sanotaan, että naiset yleisesti palelevat miehiä enemmän - syy saattaa olla juuri kehon koossa.

O'Brienin mukaan myös lihaksikas ruumiinrakenne voi suojata purevalta pakkaselta, sillä lihaskudos tuottaa lämpöä. Pakkasenkestävin keho lieneekin siis roteva mies, jolla on tarpeeksi sekä lihasta että läskiä.

Lähde Popular Science

Lue myös:

    Uusimmat