Lämmitätkö takkaa pakkasella? Tähän ylikuumeneminen pahimmillaan johtaa

Näin sytytät takan, jossa puut palavat mahdollisimman puhtaasti 3:50
KATSO MYÖS: Näin sytytät takan, jossa puut palavat mahdollisimman puhtaasti

Nuohousalan Keskusliitto muistuttaa, ettei takkaa saa pakkasellakaan lämmittää liikaa.

Suomessa on tänä talvena saatu nauttia hyvinkin kirpeistä pakkasista. Vaikka lämmin ilta rätisevän takkatulen ääressä voi houkuttaa, Nuohousalan Keskusliitto muistuttaa, että tulisijan liian nopea tai pitkä lämmittäminen voi aiheuttaa vaaratilanteen.

– Kylmillään olleen tulisijan lämmittäminen tulee aloittaa varovasti ja maltilla. Yleisenä ohjeena voidaan pitää, että lämmityskerran aikana poltetaan puuta noin 2–3 pesällistä, Nuohousalan Keskusliitto toteaa tiedotteessaan.

Älä ylilämmitä takkaa

Tulisijavalmistajan käyttöohje kertoo, miten paljon puita laitetaan kerralla. Yleisohjeena voidaan pitää puolta pesään mahtuvasta määrästä.

Lisää saa lappaa vasta, kun edelliset ovat palaneet. Näin vältetään ylimääräistä nokeentumista.

– Jos tulisijaa lämmitetään liikaa ja liian pitkään, niin vaarana on se, että savukaasut ylikuumenevat ja nousevat piippuun liian kuumina. Tämä ylikuumeneminen voi johtaa pahimmillaan siihen, että piipun ulkokuoren lämpötila on niin kuuma, että se voi sytyttää esimerkiksi lähellä olevia kattotuolirakenteita palamaan, liitto huomauttaa.

Häkää muodostuu niin kauan, kun hiillos kytee. Peltiä ei saa sulkea liian aikaisin; muuten häkäkaasua voi joutua sisäilmaan. Pahimmillaan se aiheuttaa häkämyrkytyksen.

Kotoa tulisi löytyä yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Myös häkävaroitin kannattaa hankkia, jos käytössä on tulisija; sammutuspeite ja käsisammutin ovat hyviä hankintoja takkakotiin.

Katso myös: Näin säästät sähköä ja valmistat ruokaa varaavassa takassa: Takkakiusaus ja marjapaistos

Näin säästät sähköä ja valmistat ruokaa varaavassa takassa: Takkakiusaus ja marjapaistos 4:17
Takkakokkaamisen tunnettuuden lisäämiseksi Martat ja tulisijavalmistaja Tulikivi ovat julkaisseet ”Viikon takkaruokareseptit” -videosarjan.

Lue myös:

    Uusimmat