Sähkön säästämiseen voi liittyä riskejäkin: Muista nämä paloturvallisuusseikat – "Pahimmillaan se on tosi raju"

Valoja sammutellaan, takkoja sytytellään - energiakriisi lisää tapaturmariskejä 8:56
Haastattelussa kerrotaan myös yösähkön käytön riskit ja tapoja ennaltehkäistä niitä.

Näin säästät sähköä paloturvallisesti. Asiantuntijat kertoivat Uutisaamussa vinkkejä.

Sähkön säästäminen on tänä syksynä hyvin ajankohtainen aihe. Välttämättä emme tule ajatelleeksi, että siihen liittyy myös riskejä. 

Uutisaamussa näistä riskeistä ja niiden ennaltaehkäisystä kertomassa olivat Ilpo Leino, vanhempi asiantuntija Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä sekä koulutusjohtaja Tomi Timonen Suomen Palopäällystöliitosta.

Muista yhteensopiva tulisija ja hormi

Leinon mukaan riippumatta siitä, säästetäänkö sähköä vai ei, kotona ruoanlaitto ja liesi ovat riskitilastojen ykkönen. 

Erääksi toiseksi riskitekijäksi Timonen mainitsee tilanteet, joissa otetaan käyttöön vaihtoehtoisia tapoja kodin lämmitykseen. Investoidaan kenties uuteen takkaan kotona tai otetaan käyttöön monta vuotta kylmillään ollut takka.

– Tulisijan ja hormin tulisi olla toisiinsa yhteensopivat. Jos vanhoja tulisijoja tai hormeja otetaan käyttöön, kannattaa käyttää nuohooja paikalla ja varmistaa, että se on kunnossa.

Timonen sanoo, että tulisijan ja hormin yhteensopivuusasioissa tulisi voida luottaa myyjän ammattitaitoon. Tälle pitää kertoa, millaiseen paikkaan tulisija on tulossa, mutta Timosen mukaan ammattitaitoisen myyjän pitäisi osata kysyä itsekin,  millaiseen paikkaan ja käyttöön se tulisi.

Tarkista rakennuslupa-asiat

Timonen muistuttaa, että uusien takkojen osalta pitää varmistaa, että lupa-asiat ovat kunnossa. Esimerkiksi Vantaan kaupungin verkkosivuilla kerrotaan, että takan rakentaminen valmiiseen rakennukseen vaatii rakennusluvan.

– Eli ei tilata verkosta takkaa ja muurata itse, vaan käytetään se lupaprosessin kautta ja hankitaan sille rakennuslupa, että saadaan takka paikalleen, Timonen sanoo.

Lue ja noudata käyttöohjeita!

Mitä tulee erilaisiin kaasulämmittimiin ja muihin kaupoista ostettaviin lämmityslaitteisin, joihin ei liity lupaprosesseja, on Leinolla antaa painokas muistutus.

– Luetaan käyttöohjeet ja toimitaan niiden mukaan, hän sanoo.

– Jos se on tarkoitettu ulkokäyttöön, ei tuoda sitä sisälle.

Kansalaisilta toivotaan skarppiutta

Timosen mukaan on vaikeaa ennustaa, millainen syksy on tulossa palotehtävien osalta, vaikka eletäänkin poikkeuksellista energiakriisiaikaa. Hän pohtii, että esimerkiksi kylmempi talvi näkyy yleensä tilastoissa, kun koteja lämmitetään enemmän.

– Toivotaan, että ihmiset käyttäytyvät valveutuneesti ja että se ei näy mitenkään, hän sanoo.

Näin tarkistat palovaroittimen parasta ennen -päivän! Juttu jatkuu videon alla.

Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä? Näin tarkistat oman laitteesi kunnon 0:38
Palovaroittimen varoitusäänen toimivuuden osaa moni tarkistaa – se tapahtuu testinappia painamalla. Mutta mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä?

Suunnittele, missä ja miten lataat akkulaitteet

Leino muistuttaa, että akkujen lataukseen tulee kiinnittää huomiota. Suunnittele huolella, missä ja miten ne lataat. Kiinnitä huomiota pöytäpintaan äläkä lataa akkua kodin ainoan uloskäynnin läheisyydessä.

– On vaikea ennustaa, millainen akkupalosta tulee, mutta pahimmillaan se on tosi raju ja sieltä räiskähtelee asioita ja paukkuu eli siitä ei välttämättä ohi pääse. Että mietitään se paikka, hän sanoo.

Näistä asioista muistuttaa Timonenkin. Hän sanoo, että akkupaloihin liittyy yleensä ”roiskeita”.

– Se sytyttää helposti vaikkapa verhot tai lehtipinon siitä ympäriltä palamaan, hän sanoo.

Ihmisiä on kehotettu yösähkön käyttöön. Haastattelussa kerrotaan, mitä riskejä siihen voi liittyä ja miten onnettomuusvaaraa voi pienentää. Lue myös vakuutusyhtiön varoitus yösähkön käytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat