Kireät pakkaset kolkuttelevat taas ensi viikolla

Sunnuntai 14.1. Ajoittain kireää pakkasta ja välissä lumipyryjä 3:12
Katso tuorein sääennuste: Ajoittain kireää pakkasta ja välissä lumipyryjä (14.1.2024).

Alkuviikosta lumisateet väistyvät pohjoiseen ja Suomen eteläosien ylle saattaa saapua uusi korkeapainealue, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Korkeapaine kiristäisi pakkasia etelässä niin, että mittari voi laskea kahdenkymmenen asteen alapuolelle.

Päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen kertoo, että alkavan viikon lämpötilat ovat torstaihin asti paikoin hieman ajankohdan keskiarvojen alapuolella, osissa maata jokseenkin keskiarvossa.

– Pakkasia riittää, mutta harvinaisen kylmää ei sää ole. Paikoin saatetaan silti mitata enimmillään 30 asteen pakkaslukemia, Tuovinen sanoi.

Kylmän sään purevuutta voi lisätä se, että viikon mittaan saataneen ajoittain tuulta pohjoisen suunnasta.

Maan eteläosissa voidaan saada keskiviikon tienoilla lumisadetta, kun etelästä saapuva matalapaine näyttää yltävän ainakin eteläiseen Suomeen.

Ensi viikonloppuna lämpenee?

Ilmatieteen laitos on antanut säävaroituksia maa-alueille kullekin päivälle ensi torstaihin asti.

Maanantaina ajokeli voi olla huono Karjalan kahdessa maakunnassa. Tiistaina ja keskiviikkona on voimassa sekä pakkas- että ajokelivaroituksia Suomen etelä- ja keskiosissa. Torstaina ajokeli saattaa olla huono Keski-Pohjanmaan korkeudelta etelärannikolle.

Ensi viikonlopun sääennuste on Tuovisen mukaan vielä epävarma, mutta jos odotettu tilanne toteutuu, lounaasta olisi nousemassa Suomeen lämpimämpää ilmaa.

Vaikka säävaroituksia on varoituskartalla, ne ovat lieviä eli näkyvät kartalla keltaisina. Viikonloppuna oli annettu tälle päivälle vakavampi eli oranssi varoitus ajokelistä Pohjois-Karjalaan.

Tänään sattui myös onnettomuuksia maanteillä. Kaksi ihmistä loukkaantui kahden henkilöauton kolarissa Pyhäjoella Pohjois-Pohjanmaalla. Uhreista toinen jouduttiin irrottamaan puristuksista.

Pirkanmaan Sastamalassa puolestaan kolme henkilöautoa kolaroi ohitustilanteessa. Ajokeissa oli yhteensä kahdeksan ihmistä, joista yksi sai lieviä vammoja.

Uudellamaalla Sipoossa suistui bussi ojaan, mutta kukaan ei loukkaantunut.

 

Lue myös:

    Uusimmat