Lämmin maito auttaa nukahtamaan, päiväunet haittaavat yöunia? 6 unimyyttiä, jotka eivät oikeasti ole totta

Unen laatu testissä 6:55

Unesta ja nukkumisesta kulkee monia uskomuksia, mutta kuinka moni niista on oikeastaan totta? Men's Health listasi yleisimmät myytit ja vastaukset niihin.

Katso yllä olevalta videolta, mikä yllätti toimittajan, kun unen laatu laitettiin testiin!

Uni ja nukkuminen kiinnostavat ihmisiä, eikä syyttä! Unettomuus voi nimittäin aiheuttaa pelottavia ja pitkäaikaisia terveyshaittoja.

Uneen vaikuttavista asioista onkin syntynyt monelaisia uskomuksia, joista osalla ei kuitenkaan ole mitään tieteellistä perustaa. Oletko sinäkin joskus uskonut näihin myytteihin?

1. Kaikki tarvitsevat kahdeksan tuntia unta -myytti

Jokaisen ihmisen unentarve on henkilökohtainen ja riippuu monista eri tekijöistä, kuten geeneistä. Kaikki eivät tarvitse kahdeksaa tuntia unta – osalle riittää vähempi, jotkut tarvitsevat enemmän.

Asiantuntijoiden mukaan itselle sopivan unimäärän löytää parhaiten seuraamalla nukkumaanmenoaikojaan, väsymystään ja sitä, kuinka levänneeksi itsensä tuntee yöunien jälkeen.

Unen laatu on kuitenkin tärkeämpää kuin unen määrä. Kokeile selvittää tämän testin avulla, onko unesi laadukasta vai ei.

Unen laadun salat 8:50

2. Lämmin maito auttaa nukahtamaan -myytti

Lämmin maito nukahtamisen apuna on hyvin yleinen teoria ja siihen saattaa törmätä monissa eri paikoissa. Todellisuudessa maidon eduista nukahtamiseen ei ole mitään tieteellistä näyttöä.

Arkansasin yliopiston mukaan myytti on syntynyt siitä, että maidosta löytyy hiukan tryptofaania, aminohappoa, joka tuottaa kehossa serotoniinia ja melatoniinia. Tryptofaanin määrä kehossa on kuitenkin yliopiston mukaan niin vähäinen, ettei sillä ole vaikutusta.

3. Juuston syöminen aiheuttaa painajaisia -myytti

Joskus ihmiset saattavat syyttää juuston syöntiä yöllä nähdyistä painajaisista. Erikoisella teorialla ei kuitenkaan ole mitään tieteellistä perustaa – juustolla ja painajaisilla ei olla havaittu minkäänlaista syy-seuraus-suhdetta.

Jos kärsii laktoosi-intoleranssista tai on herkkä laktoosille, voi asiantuntijoiden mukaan maitotuotteiden, kuten juuston, syöminen aiheuttaa uniongelmia. Ne perustuvat kuitenkin laktoosin aiheuttamiin oireisiin, kuten turvotukseen, kramppeihin ja ilmaan vatsassa – eivät painajaisiin.

4. Päiväunet vaikeuttavat unensaantia illalla -myytti

Jotkin ihmiset uskovat, että päiväunilla voi olla negatiivisia vaikutuksia yöuniin. National Sleep Foundationin mukaan lyhyet iltapäivätorkut eivät kuitenkaan haittaa.

Parhaimmat päiväunet kestävät vain 20 minuuttia, jotta REM- tai syvempi unenvaihe ei ehdi alkaa – muuten olo voi tuntua myöhemmin päivällä väsyneeltä.

Terveyskirjaston sivuilla neuvotaan, että liian lyhyeksi jäänyt yöuni voidaan tarvittaessa korvata päiväunilla, mutta asiantuntijat suosittelevat myös jättämään levon maksimissaan puoleen tuntiin, jotta univajeesta virkistyy, mutta seuraavan yön unet eivät häiriinny.

5. Väsymyksen aiheuttaa aina unen määrä -myytti

Kun aamulla väsyttää, moni voi syyttää siitä liian vähäisiä yöunia. Todellisuudessa jopa 8–9 tunnin yöunien jälkeenkin voi tuntea itsensä väsyneeksi. Syynä voi olla esimerkiksi se, että yöllä on nukkunut liikaa, mutta pahimmillaan myös uniapnea.

Voisiko väsymyksesi johtua uniapneasta? 26:26

6. Vain jotkut ihmiset näkevät unia -myytti

Kyselytutkimuksen mukaan jopa yli sata miljoonaa amerikkalaista uskoo, että jotkut ihmiset eivät vain koskaan näe unia. Tutkijoiden mukaan jokainen ihminen kuitenkin uneksii joka yö, keskimäärin 4–6 unta yössä.

Osa ihmisistä ei kuitenkaan muista aamulla uniaan. Miksi, siitä ei ole varmuutta.

Lue myös:

    Uusimmat