Syö oikein ja nuku paremmin! Kolme ruokaa, jotka takaavat hyvät yöunet – ja kolme, joita tulisi välttää

Unirytmi kuntoon 8:08 Unirytmi kuntoon

Jos haluat hyvät yöunet, nauti iltapalaksi banaaneita ja pähkinöitä, asiantuntija kehottaa.

Videolla professori ja unitutkija Markku Partinen Helsingin Uniklinikalta kertoo unettomuudesta ja sen seurauksista. 

Australialainen ravitsemusterapeutti Susie Burrellin mukaan ei ole täysin sama, mitä ruokia iltapalaksi nauttii. Naisen mukaan tietyt ruoka-aineet auttavat saamaan unen päästä kiinni, kun taas toiset voivat saada sinut pyörimään lakanoissa toivottua pidempään.

Nämä ruoat auttavat nukahtamaan

Banaanit: Banaanit sisältävät runsaasti lihaksia rentouttavia ravintoaineita, kuten magnesiumia ja kaliumia, mikä tekee tästä hedelmästä mitä parhaimman vaihtoehdon päivän viimeiselle aterialle. Burrellin mukaan uni tulee parhaiten noin tunnin kuluttua verensokeria tasaavan banaanin nauttimisesta.

Maito: Maito sisältää asiantuntijan mukaan aminohappo tryptofaania, jota elimistö tarvitsee serotoniinin ja sitä kautta unta säätelevän melatoniinin muodostamiseen. Tämän lisäksi jo pelkällä maidon juomisella on todettu olevan rauhoittava vaikutus.

Pähkinät: Vaikka pähkinät eroavat ravintosisältönsä puolesta toisistaan, kaikki pähkinät toimivat hyvin nukahtamista helpottavana iltapalana. Hyviä rasvoja sisältävät pähkinät pitävät sisällään sekä tryptofaania sekä magnesiumia, jotka nostavat kehon omaa serotoniinin tuotantoa.

Vältä näitä ruokia ennen nukkumaanmenoa

Tumma suklaa: Vaikka tumman suklaan syömisestä on tutkitusti hyötyä terveydelle, suklaata ei kannattaisi nauttia juuri ennen nukkumaanmenoa. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä, että tumma suklaa sisältää yllättävän paljon kofeiinia.

Jäätelö: Vaikka kulhollinen jäätelöä telkkarin ääressä voi tuntua ihanalta ajatukselta, univaikeuksista kärsivien kannattaa jättää tämä herkkuhetki välistä. Sen sijaan, että jäätelön syöminen rentouttaisi, rasvan ja sokerin yhdistelmä stimuloi aivotoimintaa.

Suolainen ruoka: Burrelin mukaan runsaasti suolaisten ruokien nauttiminen voi herättää sinut keskellä yötä kovaan janoon. Tämän lisäksi runsaasti suolaa sisältävien ruokien ravintosisältö on ylipäätään sellainen, että rauhoittumisen sijaan se saa elimistösi käymään ylikierroksilla.

Lähde: Dailymail

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!