Lasketko nukkumiasi tunteja? Asiantuntija kertoo, miksi vähemmän voi olla enemmän

Nämä asiat vain myöhään valvova ihminen voi ymmärtää! 0:50
Nämä asiat ymmärtää vain myöhään valvova ihminen!

Monilla ihmisillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon he tarvitsevat unta öisin. Asiantuntijan mukaan unen määrä ei kuitenkaan kerro kaikkea. 

Unen määrän tarpeeseen vaikuttavat terveydentila, päivän aktiviteetit ja yleiset nukkumistavat. 

Iso-Britanniassa toimivan The Sleep Charityn varatoimitusjohtaja Lisa Artis muistuttaa, että tiettyä "maagista lukua" sopivalle unen määrällä ei ole olemassa, kertoo The Sun. Yleinen suositus kuitenkin on seitsemän ja kahdeksan tunnin tienoilla. 

– Asiantuntijat uskovat, että suurin osa aikuisista tarvitsee kuudesta tunnista yhdeksään tuntiin unta tunteakseen olonsa virkeäksi ja toimivaksi niin henkisesti kuin fyysisesti. 

Artisin mukaan unen määrää tärkeämpää on kuitenkin laatu. 

– Esimerkiksi kuuden tunnin keskeytymättömät yöunet ovat paremmat kuin kahdeksan tunnin keskeytyneet unet. 

Tarkkaile näitä merkkejä 

Artisin mukaan olemassa on lukuisia merkkejä, joista voi huomata liian vähäisen unenmäärän.  

Unenpuute tai unenvaje tarkoittaa tilaa, jolloin henkilö ei ole nukkunut tarpeeksi. Tila voi olla joko krooninen tai akuutti ja sen vakavuus voi vaihdella suuresti. Krooninen unettomuus voi saada aikaan vakavaa vahinkoa henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Se myös lisää riskiä sairauksiin kuten lihavuuteen ja diabtekseen sekä lyhentää elinajanodotetta. 

Unenpuutteen oireita voi huomata jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen. 

Ulkonäössä unenpuutteesta kielivät turvonneet silmät, tummat silmänaluset, samea iho, näppylät ja painonnousu. Ihminen voi tuntea olonsa ärtyneeksi, pahantuuliseksi, masentuneeksi, väsyneeksi ja huonoksi. 

Käytöksessä voi ilmetä kärsimättömyyttä, tunteellisuutta, vihaa, haukottelua, syömisen lisääntymistä ja kofeiinin tarvetta. Lisäksi asioita voi unohtua ja keskittyminen sekä motivaatio ovat hukassa.  

– Yksi huonosti nukuttu yö silloin tällöin ei vahingoita terveyttäsi – olet vain väsynyt ja ärtynyt seuraavana päivänä, Artis kuitenkin muistuttaa. 

Kaikki eivät tarvitse pitkiä yöunia

Osa ihmisistä toimii myös paremmin vähemmillä yöunilla. Tätä selittävät muun muassa ikä, aktiivisuustaso ja terveys. 

– Paras tapa tietää, saatko tarpeeksi unta, on tarkkailla oloa seuraavana päivänä. 

Artisin mukaan uni ei ole todennäköisesti riittävää, mikäli henkilö on vielä kello kymmenen ja yhdentoista välillä väsyneen oloinen ja yrittää poistaa tunnetta kahvilla. 

– Jos tunnet olosi tuotteliaaksi ja iloiseksi, nukut todennäköisesti juuri tarpeeksi. 

Artis muistuttaa, että omia elämäntapoja olisi syytä tarkastella, mikäli henkilö nukkuu usein vähemmän kuin kuusi tuntia ja tuntee olonsa väsyneeksi seuraavana päivänä. 

Näin parannat nukkumistasi 

Jotta uni olisi laadultaan parasta mahdollista, tulisi noudattaa hyviä elämäntapoja ja poistaa makuuhuoneesta asiat, jotka häiritsevät unta.  

Makuuhuoneen tulisi olla viileä, pimeä ja hiljainen. Laajemmin katsottuna henkilön tulisi tarkkailla myös elämäntapojaan ja pitää huolta urheilusta. 

– Tee tilaa urheilulle, se ei vain parannat fyysistä ja henkistä kuntoa, vaan auttaa myös syvempään uneen. 

Puhelimen ja muiden vastaavien laitteiden käyttöä tulisi myös välttää tunti ennen nukkumaanmenoa. Artis vinkkaa vaihtamaan kännykän selaamisen esimerkiksi lämpimään kylpyyn, rentouttavaan musiikkiin, lukemiseen tai hellään venyttelyyn. 

Tärkeää olisi myös unirytmin luominen ja siitä kiinni pitäminen. Ideaalissa tilanteessa herätyskello soisi joka päivä samaan aikaan. 

Entä jos uni ei tule? 

Jos kuitenkin heräät keskellä yötä ja et saa unta, voit harjoitella syvään hengittämistä tai tehdä rentoutumisharjoituksia, jotka vähentävät stressiä ja auttavat nukahtamaan. 

Jos uni ei kuitenkaan tule puolen tunnin sisään, tulisi sängystä nousta ylös ja poistua makuuhuoneesta. 

– Mene talon toiseen huoneeseen ja tee jotain rentouttavaa, kunnes tunnet olosi taas väsyneeksi. 

– Sängyssä heittely ja pyöriminen aiheuttaa hyödyttömiä mielleyhtymiä nukkumiseen – haluat nähdä makuuhuoneen nukkumispaikkana, et hereilläolopaikkana!  

Videolla kerrotaan, miten unen laiminlyöminen rapauttaa terveyttä.

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat