Oletko aina väsynyt? Tarkasta, löytyykö vika näistä yleisistä syypäistä

Tällaisia ovat uniapnean oireet 0:50
KATSO MYÖS: Väsymys voi johtua myös uniapneasta. Millaiset ovat uniapnean oireet?

Ainainen väsymys käy pitkällä aikavälillä hyvin raskaaksi. Asiantuntijat listasivat neljä syytä, jotka voivat aiheuttaa väsymystä.

Tuntuuko siltä, että olet aina väsynyt?

Fox News haastatteli useaa uniasiantuntijaa, jotka nimesivät neljä yleistä syytä uneliaisuudelle päiväsaikaan.

Huonot nukkumistottumukset

Ensimmäinen yleisistä syistä väsymykselle on melko ilmeinen: et saa tarpeeksi unta.

Texasissa sijaitsevan hyvinvointiteknologiayritys Therabodyn tieteen ja innovaatioiden johtaja Tim Robertsin mukaan ensimmäinen arvioitava asia on unirytmi.

Seuraavaksi Robertsin mukaan kannattaa havainnoida, oletko luonut itsellesi sellaisen nukkumisympäristön, joka edistää parempaa unta.

– Ajattele viileää, pimeää, hiljaista ja mukavaa, Roberts sanoo.

Stressiperäinen levottomuus

Monilla on vaikeuksia nukahtaa ja yölläkin joutuu heräilemään useasti, jolloin päivällä ei luonnollisestikaan voi olla kovin pirteä.

– Yöaikaisen levottomuuden perimmäinen syy monille näyttää liittyvän ahdistukseen tai stressiin, uniasiantuntija Kathrin Hamm sanoo.

Hammin mukaan ei ole harvinaista, että ihmisen hermosto tarvitsee aistinvaraista tukea toipuakseen jännittyneisyydestä ja voidakseen siirtyä luonnollisesti sympaattisesta (taistele tai pakene) hermostosta parasympaattiseen (lepää ja prosessoi).

– Kun kehomme kamppailee toteuttaakseen tämän hermoston muutoksen, se vaikuttaa usein unen laatuun, Hamm selittää.

Vitamiinien puutostila

Jatkuva väsymys voi johtua joskus myös ihanteellisen energiantuotannon kannalta olennaisten ravintoaineiden puutteesta.

Luontaishoitoihin erikoistuneen lääkärin Grant Antoinen mukaan ilman ymmärrystä mahdollisesta puutostilasta tai siitä, miten eri lisäravinteet toimivat, vitamiinien tai muiden tuotteiden napsiminen voi olla jopa haitallista.

Antoinen mukaan lisäravinteisiin kannattaakin aina suhtautua personoidusta näkökulmasta: ,itä juuri sinun kehosi tarvitsee?

Sininen valo ja teknologian käyttö juuri ennen nukkumaan menoa

Asiantuntijoiden mukaan teknologian käyttäminen juuri ennen nukkumaanmenoa huonontaa yöunien laatua.

– Jotkin digilaitteet, erityisesti sellaiset, joiden näytöt säteilevät sinistä valoa, voivat olla haitallisia unellesi. Toisaalta viime aikoina digilaitteiden, jotka voivat auttaa rauhoittamaan mieltä ja rentouttamaan kehon jännitteitä, on osoitettu parantavan unen laatua, kun niitä käytetään nukkumaan mennessä, Tim Roberts sanoo.

Juuri mielen rauhoittaminen ja kehon rentoutus ovat Robertsin mukaan pääosassa unen laadun parantamisessa, jatkuvan väsymyksen lievittämisessä sekä yleisen hyvinvoinnin parantamisessa.

Kathrin Hamm on Robertsin kanssa samaa mieltä siitä, että sinistä valoa säteilevät laitteet ovat usein syyllisiä huonoon unen laatuun.

– Valo vaikuttaa suuresti uni- ja heräämisrytmeihimme, joten jos sinua ympäröi sininen valo laitteistasi siihen asti, kunnes yrität nukkua, sinun voi olla vaikea nukahtaa, Hamm toteaa.

Hammin mukaan yöunissa on tärkeää löytää juuri se itselleen sopiva unirytmi, nukkuma-asento ja petivaatteet.

– Jos väsymys näyttää jatkuvan koko päivän, on aina parasta käydä terveydenhuollon ammattilaisen luona selvittämässä, voiko taustalla olla jokin hoitoa vaativa sairaus, Hamm muistuttaa.

Katso myös: Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon – oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä

Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon – oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä 2:02
Fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija Tommi Närvänen näyttää kuinka nukut kyljelläsi parhaat unet.

Lähteet: Fox News

Lue myös:

    Uusimmat