Särkyä, alakuloa ja väsymystä – nämä kuusi merkkiä voivat paljastaa, että nukut liikaa

Tutuin oire lienee väsymyksen tunne hyvien ja pitkien yöunien jälkeen, mutta myös viisi muuta merkkiä kertovat liian pitkiksi venyneistä unista.

Liian vähäinen nukkuminen voi aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja, ja siksi onkin hyvä tunnistaa, milloin yöunet jäävät liian vähäisiksi. Harvempi kuitenkin tietää, että myös liika nukkuminen voi olla haitallista.

Oireet ovat sekä liiallisessa unen saannissa ja unenpuutteessa samanlaisia: Keho voi altistua lievälle tulehdukselle, joka on monissa tutkimuksissa liitetty muun muassa ylipainoon, masennukseen ja diabetekseen.

Jokaisen ihmisen unentarve on yksilöllinen, joten pelkkä kelloon katsominen ei välttämättä paljasta, milloin unitunteja on kertynyt liikaa. Jos kuitenkin nukkuu 10–12 tuntia päivässä, kannattaa varmistaa lääkäriltä, ettei lisääntynyt unentarve johdu esimerkiksi jostakin sairaudesta.

Nämä merkit voivat paljastaa unentarpeen ylittäneen normaalin.

1. Tunnet itsesi alakuloiseksi

Liian vähäinen nukkuminen vaikuttaa niin fyysiseen kuin psyykkiseen terveyteen, mutta niin vaikuttaa myös liiallinen nukkuminen. American Academy of Sleep Medicinen mukaan liiallinen nukkuminen voi aktivoida masentuneisuuden tunteita.

Toisaalta paljon nukkuminen voi myös kertoa siitä, että menossa on henkisesti raskas kausi elämässä, tai se voi olla yksi merkki masennuksesta. Kannattaa tarkkailla, vaihtelevatko mielialat unirytmin mukaisesti.

2. Kärsit päänsäryistä herätessäsi

Aamuisten päänsärkyjen ja liian pitkään nukkumisen yhteyttä ei tarkkaan tiedetä, mutta ne usein seuraavat toisiaan. Reader's Digestin mukaan selitys voisi löytyä tavasta, jolla aivot toimivat unen aikana. Aamuiselle päänsärylle voi kuitenkin olla myös hyvin monia muita syitä.

3. Tunnet itsesi väsyneeksi levosta huolimatta

Jos väsymys vaivaa, vaikka takana olisi pitkään ja hyvin nukuttu yö, voi olla tarpeen vähentää nukkuma-aikaa tunnilla tai parilla. Jos sekään ei auta, voi väsymyksen taustalla olla aktiivisuuden ja liikkeen puute: Kokeile hölkätä joka päivä edes korttelin ympäri ja katso, miten se vaikuttaa energiatasoihisi.

4. Kehoon särkee

Heräätkö välillä pitkiltä yöunilta tuntien itsesi aivan jäykäksi? Jos näin käy usein, voivat vartalon kivut johtua liiasta nukkumisesta. Tutkimusten mukaan liika nukkuminen voi lisätä kehon tulehdustilaa pidemmällä aikavälillä, joka voi aiheuttaa kipuja ja särkyjä. Näin on erityisesti naisten kohdalla.

5. Unohtelet asioita jatkuvasti

Keskittymisvaikeudet ja jatkuva sumu päässä voivat olla merkkejä liian pitkistä unista. Liika uni on nimittäin yhdistetty jopa ajattelun ja kognition heikkenemiseen. Jos unohtelet jatkuvasti, mihin laitoit avaimesi ja puhelimesi, kannattaa miettiä, olisiko vika yöunissa.

6. Nukut herätyksen ohi joka aamu

Jos jopa kahdeksan tunnin yhtäjaksoisten unien jälkeen koet vaikeuksia nousta sängystä ylös herätyskellon soidessa, kannattaa miettiä, mikä on pielessä. Jos ongelma ei ratkea yksikseen miettimällä, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

Lähde: Elite Daily

***


Lue myös:

    Uusimmat