Mainos

Laiskan puutarhurin unelma – robottiruohonleikkuri

Tympäiseekö nurmikonleikkuu? Ei hätää, saatavilla on apuri, joka ei tuota sen koommin turhaa ääntä kuin päästöjäkään – robottiruohonleikkuri.

– Robottiruohonleikkuri sopii erinomaisesti taajama-alueelle, sillä sen käyntiääni on hiljainen. Laitteen voi huoletta ohjelmoida toimimaan vaikka öisin ilman, että se häiritsee naapureita, Anssi Kuoppala Kuoppala Finland Oy:stä sanoo.

Jyväskylän Vaajakoskella toimiva Kuoppala Finland Oy on asentanut Ambrogio-robottiruohonleikkureita noin kolmen vuoden ajan. Laitepaketti maksaa mallista ja ominaisuuksista riippuen noin 1 000–4 000 euroa.

– Pihan muoto ja kallistuskulma asettavat joitakin rajoitteita leikkurin käytölle. Sokkeloisiin paikkoihin laite ei käy. Sen toiminta vaikeutuu myös rinteissä, joiden kallistuskulma ylittää 30 astetta, Kuoppala huomauttaa.

Ei vain auringonpalvojille

Robottiruohonleikkurin etuna on, että se säästää aikaa muuhun kuin toistuvaan nurmikonleikkuuseen. Lisäksi sähköllä toimiva, akkukäyttöinen laite on ympäristöystävällinen ja meluton. Mukavuus ei ole kuitenkaan ainoa hyöty, mitä laite pystyy käyttäjälleen tarjoamaan.

– Robottiruohonleikkuri tehostaa nurmikon hoitoa, sillä nurmi on sitä kauniimpi, mitä useammin sitä leikkaa. Usein nurmikot päästetään kasvamaan liian pitkiksi etenkin alkukesästä, kun ihmiset ovat kiireisiä, Kuoppala huomauttaa.

Perinteiseen leikkuriin verrattuna robottiruohonleikkuri leikkaa nurmikkoa vähän kerrallaan lähes koko ajan. Näin ruoho ei pääse kasvamaan ylipitkäksi, ja nurmikko muotoutuu vähitellen tasaiseksi ja näyttäväksi ruohomatoksi. Samalla myös tarve torjua rikkaruohoja vähenee. Automaattinen ruohonleikkuri huolehtii myös nurmikon lannoittamisesta, sillä leikattu ruohosilppu ravitsee maatuessaan nurmea.

Lisäpotkua kotipihan nurmialueille voi antaa myös esimerkiksi helppokäyttöisellä GrassGTi-nurmikkolannoitteella. Puutarhaletkun voi yhdistää suoraan lannoitekanisteriin, jolloin ravinteet siirtyvät nurmelle kätevästi kastelun yhteydessä. Nestemäisen olomuotonsa ansiosta GrassGTi imeytyy nurmikkoon sekä lehtien että juuriston kautta, ja nurmen voi nähdä virkistyvän jo muutamassa päivässä.

Robottiapuri vapautti yrittäjän kädet työntekoon

Ennen robottiruohonleikkurin hankkimista Jaana Heiniseltä kului yksi kokonainen työpäivä viikossa pelkästään nurmialueiden hoitamiseen. Nyt Electroluxin robottiruohonleikkuri on huolehtinut sauvolaisen yrittäjän kotipihan viheralueiden hoidosta jo usean vuoden ajan. Leikattavaa Heinisen pihapiirissä riittää, sillä nurmikkoa on yhteensä 2 000 neliömetriä.

– Robottiruohonleikkurista on meille valtavan suuri apu. Käytännöllisesti katsoen se on paras kodinkoneemme, Heininen naurahtaa.

Heininen pyörittää yksityistä perhepäivähoitolaa ja kiittelee automatisoidun ruohonleikkurin turvallisuutta.

– Robottiruohonleikkuri liikkuu hiljaa, minkä lisäksi terät ovat suojassa laitteen keskellä. Ei ole vaaraa, että siitä aiheutuisi vahinkoja esimerkiksi lapsille tai eläimille, hän sanoo.

Kaiken lisäksi laitetta on hauska katsella. Omatoimisesti nurmikkoa parturoiva vekotin synnyttää usein vaikutelman kilpa-auton ja koppakuoriaisen yhdistelmästä.

– Robottileikkurin muotoilussa on jotakin sympaattista. Kutsummekin sitä perheen kesken tuttavallisesti ”Roopeksi”, Heininen hymähtää.

Käyttöönotto vaivatonta

Tavallisesti nurmikon, kukkapenkkien ja pensaiden reunat pitää ympäröidä tunnistekaapelilla ennen robottiruohonleikkurin käyttöönottoa. Poikkeuksen tekee Ambrogio L50 -robottiruohonleikkuri, joka toimii ilman rajakaapelia.

Robottiruohonleikkuri huolehtii nurmikon leikkuusta sille rajatulla alueella. Rajakaapeli estää leikkuria kulkeutumasta alueille, jonne sillä ei ole asiaa. Kaapelointityö vie nurmialueen koosta riippuen muutaman tunnin. Laite ei etene suoraviivaisesti, vaan kulkee siksakkia. Jos keskelle jää pystyy ruohotupsu, palaa leikkuri jonkin ajan kuluttua parturoimaan sen.

Useimmat robottiruohonleikkurit toimivat sähköllä, mutta markkinoilla on myös aurinkokennoilla varustettuja malleja. Jotkut laitteet, kuten Husqvarnan Automower® Solar Hybrid, käyttävät sekä sähkövirtaa että aurinkoenergiaa. Akkunsa lataamisesta laite huolehtii itse. Se hakeutuu jo hyvissä ajoin latausasemalle ennen kuin virta ehtii loppua kokonaan.

Suosio kasvussa

Robottiruohonleikkurit ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan. Tunnettuja merkkejä ja valmistajia ovat muun muassa Husqvarnan Automower®, Ambrogio, Robomow® ja Belrobotics.

Belroboticsin BigMow-malli soveltuu hyvin ammattilaiskäyttöön. Laite hoitaa jopa yli kahden hehtaarin viheralueet. Ambrogio L300 puolestaan sai pari vuotta sitten Tekniikan Maailman vertailussa viisi tähteä.

Moni laitevalmistaja panostaa myös tuotteiden muotoiluun. Esimerkiksi Husqvarnan Automower® 260 ACX palkittiin tänä vuonna arvostetulla Red Dot Design -palkinnolla.

Robottiruohonleikkuri on hiljainen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto perinteiselle, polttomoottorikäyttöiselle leikkurille. Mikä parasta, hauskannäköisen laitteen ansiosta kesäpäivän voi viettää mukavammissa merkeissä kuin työlään nurmikonleikkuun parissa.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: AAS Oy, Husqvarna ja Nelson Garden

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.