Laiminlyötkö valurautapannuasi? Kokeile kookosöljyä!

Valurautapannun hoito-ohjeet kannattaa painaa mieleen. Pannu ei paljoa vaadi, mutta antaa paljon. Kasvissyöjienkään ei kannata syrjiä valurautapannuja – ihraa tai silavaa ei tarvita 

Valurautapannu palvelee ikuisesti, mutta siitä on pidettävä huolta. Valurauta pannu kestää korkeita lämpötiloja, kovaa kulutusta ja käsittelyäkin - ainoa tapa saada se rikki on tiputtamalla. Valurautapannu lämpenee hitaasti mutta pitää lämmön pitkään ja tasaisena.

Älä pese valurautapannua astianpesukoneessa tai astianpesuaineella. Kuuma vesi ja harjaaminen riittävät. Mikäli ruoka on tiukkaan tarttunut, kiehauta pannussa vettä ja harjaa. Kuivaa pyyhkimällä ja anna kuivua vielä uunin jälkilämmössä tai hellan päällä. Öljyä kevyesti ennen kaappiin laittoa.

Ruostunut, karstoittunut pannu?

Pannu ei ole entinen, vaikka sen hoitoa olisi laiminlyöty. Hoitamaton pannu ruostuu. Ruosteen saat poistettua hankaamalla kylmää pannua teräsvillalla, sokeripalalla tai karkealla merisuolalla. Huuhtele ja pyyhi kuivaksi.

Tämän jälkeen pannu pitää rasvata uudelleen. Voit käyttää rasvaamiseen suolatonta sianihraa, silavaa tuubista, tavallista ruokaöljyä tai kylmäpuristettua kookosöljyä.

Hiero rasvaa pannun sisäpintaan ja kuumenna astia uunissa. Uuninlämpö on sianihralla rasvatessa 250 astetta noin puoli tuntia ja ruokaöljyllä 150 asteessa 1-2 tuntia. Kun pannu on kuumennuksen jälkeen viilennyt, pyyhi ylimääräinen rasva pois. Pannu on valmis käytettäväksi.

Parhaiten valurautapannu puhdistuu hehkuttamalla eli polttamalla lika pois. Eli, jos sinulla on mahdollisuus, puhdista pannu hiilloksessa tai tulessa. Pannu kuumennetaan punahehkuiseksi, jotta rasvat ja karsta palaa pois. Voit harjata pannua risuharjalla. Polton jälkeen pannu rasvataan.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat