Laihdutatko vain ulkonäkösyistä? Tässä 5 muuta hyvää syytä painonpudotukseen

Laihdutatko ainoastaan siksi, että mahtuisit jälleen kerran vanhoihin lempifarkkuihisi, tai sen vuoksi, että näyttäisit paremmalta bikineissäsi? Painonpudotus tuo tullessaan myös paljon sellaisia hyötyjä, jotka eivät liity ulkonäköön.

Jos ylipainoa on kertynyt reilusti, on painonpudotus etenkin terveyden kannalta erittäin hyödyllistä. Ylipaino nostaa verenpainetta, ja liian rasvainen ruoka tukkii verisuonet. Ylipaino lisää riskiä sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen.

Nukut paremmin

Painonpudotuksella on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia myös nukkumiseen. Tutkijoiden mukaan ylipainoiset aikuiset, jotka olivat laihduttaneet 5 prosenttia tai enemmän painostaan, raportoivat kuusi kuukautta laihduttamisen jälkeen nukkuvansa enemmän, ja kertoivat myös unensa laadun parantuneen.

Tutkimukseen osallistui 390 ihmistä, joista vähintään 5 prosenttia painostaan pudottaneet kertoivat saavansa keskimäärin lähes 22 minuuttia enemmän unta yössä laihtumisensa jälkeen, siinä missä alle 5 prosenttia painostaan pudottaneet saivat vain noin minuutin verran enemmän unta verrattuna entiseen.

Ihosi puhdistuu

Ylipaino näyttää vaikuttavan monin eri tavoin ihmisen suurimpaan elimeen, eli ihoon. Tarvitaan lisää tutkimuksia, jotta ymmärtäisimme paremmin, kuinka ylipaino vaikuttaa ihon virheisiin ja tulehduksiin.

Erään tutkimuksen mukaan painonpudotus voi kuitenkin parantaa kroonisen tulehdustaudin psoriaasin tilaa. Viime vuonna toteutetussa tutkimuksessa psoriaasia sairastavat potilaat noudattivat vähäkalorista ruokavaliota kahdeksan viikon ajan, ja kertoivat tämän jälkeen huomanneensa parannusta tautinsa tilassa.

Mielesi kirkastuu

Viime vuonna toteutetun tutkimuksen mukaan aikuiset ylipainoiset ihmiset pärjäävät huonommin kognitiivisissa testeissä verrattuna normaalipainoisiin aikuisiin. Ylipaino on jo aikaisemmin yhdistetty eläinkokeiden tuloksien perusteella kognitiivisten taitojen heikkenemiseen, mutta silti tähän mennessä on ymmärretty vain vähän ylipainon ja aivojen toiminnan yhteydestä.

The Times-lehden mukaan tänä vuonna julkaistu tutkimus esittää, että ylipaino heikentää veriaivoesteitä, jolloin rasvasolujen tuottavat aineet pääsevät aivoihin, samaan tapaan kuin ne virtaavat sydämeen ja muihin lihaksiin ylipainoisilla ihmisillä.

Seksuaaliset halusi kasvavat

Vuonna 2011 australialaiset tutkijat totesivat, että ylipainoisten, diabetestä sairastavien miesten viiden–kymmenen prosentin painonpudotus johti siihen, että miesten seksuaaliset halut kasvoivat ja erektiokyky parani. Amerikkalaisen Health.com verkkosivuston uutisen mukaan tämä johtuu luultavasti siitä, että laihtuminen vähentää sydämen ja verisuonten rasitusta.

Myös painonpudotuksesta johtuneella parantuneella itsetunnolla saattaa olla vaikutusta asiaan.

Kipusi vähenevät

Ylipaino voi Harvardin yliopiston mukaan luoda tai pahentaa nivelkipuja kahdesta eri syystä: ylipainoisten nivelet joutuvat kestämään enemmän painoa, joka luo nivelkipuja, sekä ylipaino voi lisätä tulehduksia ympäri kehoa, joka saattaa tuntua kehossa lisääntyneinä nivelkipuina.

Painonpudotus vähentää usein nivelkipuja, ja suojelee nivelkivuilta tulevaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat