Mainos

Lähestyvä ambulanssi hiljentää autoradiot – opiskelijoiden keksintöä testataan Tukholmassa

Ruotsissa testataan parhaillaan opiskelijoiden kehittämää ratkaisua, joka voi parantaa liikenneturvallisuutta merkittävästi.

Tukholman kuninkaallisen korkeakoulun 23-vuotiaat tekniikan alan opiskelijat kehittivät järjestelmän, jonka ansiosta hälytysajossa olevat ajoneuvot voivat hiljentää muiden autoilijoiden radiot.

Kuljettaja, joka kuuntelee musiikkia autossaan kovalla äänenvoimakkuudella, ei välttämättä kuule hälytysajoneuvon sireenejä. Myös autojen äänieristys on parantunut, mikä on johtanut siihen, että hälytysajoneuvot havaitaan yhä myöhemmin.

– Usein kuljettajilla on vain muutama sekunti aikaa reagoida ja väistää lähestyvää hälytysajoneuvoa, kertoo Evam Systemsin perustaja ja opiskelija Mikael Erneberg brittiläiselle Telegraphille.

Ernebergin mukaan aika, jossa kuljettaja ehtisi valmistautumaan hälytysajoneuvon kohtaamiseen riittävän hyvin olisi noin 10–15 sekuntia.

Evam-järjestelmä laskee liikennetietojen perusteella, missä vaiheessa kuljettajan tulisi havaita lähestyvä hälytysajoneuvo. Sen jälkeen järjestelmä häiritsee autoradiota FM-radiosignaalin avulla ja kertoo kuljettajalle sanallisesti, että hälytysajoneuvo on lähestymässä.

Evam toimii vain silloin, kun radio on päällä, mutta sen arvioidaan siitä huolimatta tavoittavan jopa kaksi kolmasosaa kaikista ajoneuvoista.

Järjestelmä otetaan testikäyttöön ensin Tukholmassa, mutta myöhemmin sen odotetaan laajenevan koko maahan.

***

2:43

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.