Lähes kolmekymppisen Internet Explorerin taru tulee vihdoin päätökseensä – Windows ei suosittele enää käyttämään

Kuinka vaarallinen on internet? Tietoturva-asiantuntija kertoo, mitä netissä tulee varoa ja mikä on internetin tulevaisuus 25:25
Kuinka vaarallinen on internet? Tietoturva-asiantuntija kertoo, mitä netissä tulee varoa ja mikä on internetin tulevaisuus

Internet Explorer -selaimeen ei ole enää tarjolla päivityksiä tai tukia, minkä vuoksi Windows suosittelee siirtymään toisen verkkoselaimen käyttäjäksi.

Microsoftin Internet Explorer ei ole välttämättä selain, jota monikaan on enää viime vuosina käyttänyt, mutta suurin osa suomalaisistakin on taatusti sen joskus elämänsä aikana klikannut auki.

Ensimmäinen versio IE-selaimesta julkaistiin vuonna 1995, samaan aikaan kuin Windows 95 -käyttöjärjestelmä, kirjoittaa Zdnet-julkaisu. Verkkoselain onkin pitänyt pintansa lähes 30 vuotta, uusien internetselainten nostaessa suosiotaan. Suuri syy IE:n suosiolle lienee se, että Windows paketoi sen mukaan käyttöjärjestelmiinsä.

Nyt Internet Explorerin taru alkaa kuitenkin vihdoin tulla päätökseensä.

Tuki loppuu, mutta älä poista selainta!

Microsoft on ilmoittanut lopettavansa tukensa Internet Explorerin nykyiselle selainversiolle, IE 11:sta tänään, 15. kesäkuuta, koskien Windows 10 -käyttöjärjestelmää.

Ilmoitus tuli jo vuosi takaperin ja Windows onkin kehottanut kaikkia asiakkaitaan siirtymään toiseen selaimeen.

Selain kannattaa toimivuuden ja turvallisuuden vuoksi päivittää johonkin toiseen: esimerkiksi IE:n manttelinperijä Microsoft Edgeen, Mozilla Firefoxiin tai Google Chromeen.

internet explorer
Tämä logo on tullut monelle milleniaalille ja sitä vanhemmille tutuksi.

The Guardianin mukaan IE:n sovelluspainike ohjaa tästä lähtien käyttäjän suoraan Microsoft Edge -selaimeen, kunnes jossain kohtaa sovelluspainike lakkaa toimimasta kokonaan. Windowsin asiakkaiden ei kannata kuitenkaan poistaa "vanhentuvaa" selainta koneeltaan, sillä jotkin verkkosivustot tarvitsevat toimivan IE 11 -selaimen. Verkkosuunnittelijoille pyritään näin antamaan vuoteen 2029 asti aikaa modernisoida IE:a varten suunnitellut sovellukset.

IE:lle aikanaan räätälöityjen verkkosovellusten tulisikin toimia edelleen Microsoft Edgen erillisessä, Internet Explorer -yhteensopivuustilassa.

Microsoftin mukaan yritys yritti vuosia selvittää yhteensopimattomuuksia IE:n ja internetin suosituimpien verkkosivustojen välillä, mutta päätti lopulta, ettei ollut enää järkeä pyrkiä erottautumaan Google Chromesta erilaisen verkkoalustan takia. Microsoft Edge käyttääkin samaa selainmoottoria kuin esimerkiksi Google Chrome.

Katso myös: Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo keino parantaa omaa tietoturvaa

Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo keino parantaa omaa tietoturvaa 0:47
Vaikka kaksivaiheinen tunnistautuminen voi kuulostaa terminä monimutkaiselta, on se hyvin yksinkertainen tapa parantaa omaa tietoturvaa. Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Helinä Turunen kertoo, mistä on kyse.

Lähteet: Zdnet, The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat