Lähdössä ulkomaille? Varo helppoa ajokorttimokaa etenkin Aasiassa: "Virkavallan kanssa voi tulla ongelmia"

Toimittajalta meni ohi – osaisitko vastata tähän ajokorttikokeen teoriakysymykseen? 1:07
Osaisitko sinä vastata tähän B-ajokortin teoriakoekysymykseen, johon toimittaja ei osannut? Erityisasiantuntija Marjo Immonen Traficomista opasti toimittaja Toni Immosta Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Skootterin vuokraaminen esimerkiksi Aasian lomilla on yleistä, mutta moni ajaa tietämättään ilman ajo-oikeutta. Vaikka Suomessa saisi kuljettaa mopoa, ei kansainväliseen ajokorttiin ole mopomerkintää tarjolla.

Autoliitto muistuttaa tiedotteessaan, että monissa maissa autoilu tai mopoilu edellyttää kansainvälistä ajokorttia eli IDP:tä (International Driving Permit). Sen hankkiminen on suositeltavaa, jos väliaikaisesti maassa vieraileva ulkomaisen ajokortin haltija aikoo ajaa esimerkiksi autoa tai moottoripyörää vierailunsa aikana.

Suomessa valtioneuvosto on antanut kansainvälisten ajokorttien kirjoittamisoikeuden Autoliitolle, joka tarkistuttaa aina ajo-oikeuden Traficomilta. Autoliitto huomauttaa, että kansainvälinen ajokortti tarvitsee aina kaverikseen myös kansallisen ajokortin.

Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen toteaa tiedotteessa, että moni suomalainen mopokortin omistaja menee harhaan esimerkiksi Thaimaan-reissulla skootterin vuokratessaan. Parissakin asiassa.

Vaikka Suomessa ajokorttiin olisi merkitty mopon ajo-oikeus, sitä ei ole mahdollista merkitä kansainvälisiin ajokortteihin. Mopokortti on voimassa ainoastaan EU- ja ETA-maissa. Lisäksi Thaimaa katsoo kaikki mopot moottoripyöriksi, minkä takia siellä mopoiluakin varten vaaditaan aina jokin moottoripyöräluokan ajokortti.

– Skootterin vuokraaminen onnistuu monessa paikassa, vaikka kansainvälistä ajokorttia ei olisi mukana ja vaikka ajokortissa ei olisi moottoripyörämerkintää, mutta tien päällä tehtävissä ratsioissa tai onnettomuuden selvittelyssä voi tulla virkavallan kanssa ongelmia. Turistien suosimilla alueilla ratsiat ovat varsin yleisiä, Suokonautio-Hynninen varoittaa.

Suokonautio-Hynninen suosittelee turistien selvittävän muutenkin ennen matkaa kohdemaan liikennemääräykset yllätysten välttämiseksi. Vaikka sakot saattavat tuntua etenkin monissa Aasian maissa suomalaisittain pieniltä, voi virkavallan kanssa asiointi pilata lomatunnelman.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat