Lääkärit epäilevät: Mies sai hengenvaarallisen taudin kissaltaan

1:40

Amerikkalaismies sai hengenvaarallisen taudin lemmikkikissaltaan, kertoo tuore raportti.

Missourilaismiehen kerrotaan saaneen sairaalta kissaltaan harvinaisen taudin, jänisruttobakteerin. Kauhistuttava tapaus julkaistiin New England Journal of Medicine -julkaisussa. Raportista uutisoi muun muassa New York Post,.

Lääkärit kertoivat, että 68-vuotias potilas oli mennyt tapaamaan lääkäriä, kun viikon kestäneen kuumeen jälkeen hän oli kärsinyt vielä kivuliaasta turvotuksesta kaulan oikealla puolella kahden kuukauden ajan.

Lääkäreille mies kertoi, että hänen kissansa oli kuollut kahta päivää ennen kuin miehen oireet alkoivat. Eläinlääkärin mukaan lemmikki oli menehtynyt kissan leukemiavirukseen, mutta mitään laboratoriotestejä asian varmistamiseksi ei oltu tehty.

Miehen oireisiin kuului kivulias turvotus kaulalla. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

"Täydellinen tilaisuus jänisruttobakteerille..."

Nyt lääkärit epäilevät, että kissalla oli myös jänisruttobakteeri, joka oli tarttunut mieheen tämän yrittäessä hoitaa sairasta lemmikkiään. Kotikissatkin voivat saada tartunnan esimerkiksi saaliseläimistä.

– Kuten kuka tahansa, joka on antanut kissalle lääkettä, osaa kuvitella, tämä käsittely on epäilemättä sisältänyt läheistä kontaktia ja ehkä jopa muutaman pureman ja naarmuja – täydellinen tilaisuus jänisruttobakteerille hypätä kissasta ihmiseen, raportissa kirjoitetaan.

Miehellä todettiin jänisrutto, ja hän söi antibiootteja neljän viikon ajan.

Harvinainen infektio

Terveyskirjaston mukaan Suomessa todella vakavat tai kuolemaan johtavat jänisruttotaudin muodot ovat hyvin harvinaisia. Amerikassa esiintyvä jänisrutto eli tularemia on kuitenkin eri sairaus kuin Suomessa esiintyvä tautimuoto. Amerikassa tularemian aiheuttaa nimittäin eri bakteerikanta. Tämä sairaus on vakava yleisinfektio, johon voi kuolla, vaikka sairastunut saisikin oikeaa antibioottihoitoa.

Infektio on kuitenkin ihmisillä harvinainen. Yhdysvalloissa todetaan 100–200 tapausta vuosittain, arvioi Illinois Department of Public Health.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja