Lemmikkikoiran nuolaisu tartutti vakavan infektion – mies menetti molemmat jalkansa ja nenänsä

1:40

Terve amerikkalaismies menetti molemmat jalkansa ja nenänsä lemmikkikoiran nuoltua häntä. Mies sai koiraltaan harvinaisen Capnocytophaga canimorsus -bakteerin tulehduksen, kertovat useat ulkomaalaiset mediat.

Aiemmin terveenä pysynyt wisconsinlainen Greg Manteufel, 48, joutui pari kuukautta sitten hakeutumaan yllättäen ensiapuun erikoisten oireiden vuoksi. Lääkärien diagnoosi oli flunssa, vaikka miehen vaimon mukaan tämä alkoi yhtäkkiä saada mustelmia kaikkialle.

– Näytti siltä kuin joku olisi hakannut hänet pesäpallomailalla, nainen kertoo paikalliselle medialle.

Vakava infektio ja verenmyrkytys

Testit kuitenkin osoittivat, että Greg oli saanut Capnocytophaga canimorsus -nimisestä bakteerista infektion.

Infektio voi aiheuttaa muun muassa vakavan verenmyrkytyksen, munuaisten vajaatoimintaa ja hyytymishäiriöitä. Capnocytophaga canimorsus voi tulla esimerkiksi koiranpuremista, sillä harvinaista bakteeria voi löytyä lemmikkien syljestä.

Gregillä infektio vaikutti vakavasti verenkiertoon: veren virtaus raajoihin heikkeni ja miehen jalat muuttuivat mustiksi.

Vain viikon kuluessa miehen jalat jouduttiin amputoimaan.

Tulehdus lemmikkikoiran nuolemisesta

Gregiltä joudutaan lisäksi poistamaan osia käsistä sekä myöhemmin puolet molemmista käsivarsista. Myös nenä jouduttiin poistamaan, ja edessä onkin leikkauksia sen korjaamiseksi.

– Emme pysty ymmärtämään sitä, että yhtäkkiä – hän on 48 vuotta ja ollut koirien ympäröimänä koko elämänsä – tällaista tapahtuu, Gregin vaimo Dawn sanoo.

Miehen uskotaan saneen tulehduksen lemmikkikoiraltaan. Amerikanpitbullterrieri ei kuitenkaan ollut purrut miestä, ja lääkärien mielestä onkin ihmeellistä, että hän on silti saanut tartunnan.

Tarkkana koiranpuremien kanssa

Eviran mukaan  Capnocytophaga canimorsus -bakteerin saaminen koirasta on harvinaista. Maailmanlaajuisesti tapauksia on tavattu 32 vuoden seurantajaksolla 200.

Kuolleisuus bakteerin aiheuttamissa infektioissa on 30 prosenttia. Suurin osa vakavista sairastumisista ja kuolemantapauksista on liittynyt potilaan heikentyneeseen vastustuskykyyn, osa potilaista on tosin perusterveitä.

Evira suosittelee suhtautumaan puremahaavoihin vakavasti, ja aina ottamaan yhteyttä haavojen tulehtuessa terveydenhuoltoon. Tulehdus voi tosin johtua monista muistakin syistä kuin Capnocytophaga canimorsus -infektiosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja