Mainos

Lääkäri: Näin ehkäiset vauvan kätkytkuolemaa

8:08

Vauvojen selällään nukuttaminen on vähentänyt kätkytkuolemien määrää.

– 1990-luvulla useammassa tutkimuksessa todettiin, että vauvan vatsallaan nukuttamiseen liittyy lisääntynyt kätkytkuoleman riski. Ensin Norjassa ja sitten melko lailla koko läntisessä maailmassa alettiin suosittaa selällään nukuttamista. Myöhemmät tutkimukset ovat osoittaneet, että kätkytkuolema on tästä syystä laskenut murto-osaan aiemmasta, esimerkiksi Suomessa kolmannekseen aiemmasta ja Ruotsissa jopa kuudennekseen aiemmasta. Eli kyseessä on ollut oikea läpimurto, lastentauteihin erikoistuva lääkäri Henri Aarnivala kertoo Huomenta Suomessa.

– Lapsi pitäisi nukuttaa selällään aina, kun mahdollista, ja sehän on aina mahdollista.

Silloin, kun lapsi ei nuku, hänen kannattaa kuitenkin antaa viettää hieman aikaa myös mahallaan, sillä se taas ehkäisee asentovinokalloisuutta.

– Tutkimusta tehdessäni on tullut ilmi, että monet vanhemmat ovat käsittäneet, että vauvaa ei saisi koskaan pitää mahallaan. Mutta se on oikeasti tosi hyvä motorisen kehityksen kannalta pitää vauvaa myös mahallaan, niin oppii nopeammin ryömimään ja nousemaan istumaan, ja sekin ehkäisee osaltaan vinokalloisuutta.

– Tärkeintä on, että nukuttaa lapsen selällään.

Anna-Riitta synnytti kotona – lääkäri varoittaa riskeistä

Huomenta Suomessa keskusteltiin kotisynnytyksistä sellaisen omakohtaisesti kokeneen Anna-Riitta Kässin sekä Naistenklinikan osastonylilääkäri Mika Nuutilan kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.