Lääkäri listaa: Näistä syistä hiustenlähtö voi johtua

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Rehn kertoo, mistä tavallista suurempi hiustenlähtö voi johtua.

Ravintoaineiden ja vitamiinien puutokset

Hiusten ohenemisen takana voi olla esimerkiksi raudan tai sinkin puute. Yleensä niitä saa kuitenkin riittävästi, jos syö monipuolisesti ruokaa. Myös kovin matalalla D-vitamiinitasolla saattaa olla vaikutusta.

Kuparin puutos on mahdollinen, mutta hyvin harvinainen. Kuparia saa esimerkiksi täysyjyväviljatuotteista, perunasta, pähkinöistä ja palkokasveista.

Hiusten lähtöä voi aiheuttaa sekin, jos saa liikaa A-vitamiinia. Niin voi käydä, mikäli syö usein maksaa tai maksamakkaraa. Niitä tosin joutuisi syömään todella paljon, sillä nykyään maksassa on vähemmän A-vitamiinia kuin ennen vanhaan.

Sairaudet

Sekä kilpirauhasen liika- että vajaatoiminta voivat aiheuttaa hiusten ohenemista. Hiustenlähdön takana voi olla myös lisäkilpirauhasen toimintahäiriö tai jokin vakava, kuumeinen tulehdustauti. Muita mahdollisia taustalla vaikuttavia sairauksia ovat maksan vajaatoiminta, munuaisten vajaatoiminta, suoliston tulehdustaudit tai krooniset infektiot, kuten kuppa ja HIV.

Hiuksia voi lähteä tavallista enemmän myös ison kirurgisen leikkauksen jälkeen tai runsaan verenvuodon aiheuttaneen anemian takia. Päänahan psoriasis tai seborrhoinen ihottuma voivat niin ikään lisätä hiustenlähtöä.

Myös allerginen kontakti-ihottuma on mahdollinen syy. Voimakkaan allergisen reaktion voi saada esimerkiksi hiusten värjäämisestä.

Muut mahdolliset syyt

– Stressi

– Voimakas laihtuminen lyhyessä ajassa

– Ikääntyminen

– Tiukat ponnarit tai letitykset, joiden takia hiuksiin kohdistuu kova venytys

– Synnytys: yleensä hiuksia lähtee paljon noin kolmen kuukauden kuluttua synnytyksestä hormonimuutosten takia

Valitse ponnari huolella

Vuosia nuoremmaksi -ohjelmassa neuvottiin hyvä niksi hiusten suojelemiseksi lokakuussa 2015.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja