Lääkäri Kiminkisen neuvot: Näistä oireista heti lääkäriin!

Jopa aivohalvauksen oireet saatetaan sivuuttaa, kun ne vaikuttavat ohimeneviltä ja tunnistetaan huonosti. Lääkärin mielestä hätätilanteiden tunnistamisen ja niissä toimimisen tulisi olla kansalaistaitoja.

Lääkäri Tapani Kiminkinen toivoo, että kaikki ihmiset opetettaisiin tunnistamaan ne tilanteet, jotka edellyttävät kiireellistä lääkärikäyntiä.  

– Rintakivun tai äkillisen halvausoireen iskiessä pitäisi soittaa 112:een heti. Niin voidaan välttää sydänlihaskuolioita ja säästää aivokudosta, Kiminkinen kertoo.

Lääkäriin tulisi Kiminkisen mukaan hakeutua myös niissä tapauksissa, joissa infektio tai äkillinen päänsärky äityy todella pahaksi tai jos pienen pojan kivekset kiertyvät. Myös psyykkiset sairaudet voivat Kiminkisen mukaan poikia hätätilanteita.

– Jos on niin hirveässä maniassa, ettei edes nuku, silloinkin on hätätilanne.

Ihmiset eivät aina ymmärrä hakeutua lääkäriin vakavienkaan sairauksien tiimoilta, jos oire on kovin lyhytkestoinen. Kiminkinen kertoo, että jopa 80 prosenttia aivoinfarkteista voitaisiin ehkäistä, jos vakavia, mutta ohimeneviä oireita ei sivuutettaisi.

– Jos puhe mongertaa tai toinen käsi on heikko, pitää soittaa heti 112, vaikka se menisi minuutissa ohi. Ei voida tietää, onko kyseessä aivoverenvuoto tai uhkaava aivoinfarkti.

Vakavien oireiden tunnistamisen lisäksi myös elvytyksen tulisi Kiminkisen mielestä olla kansalaistaito.

– Kansalle pitäisi opettaa peruselvytystä, jotta ensihoidolla on aikaa tulla paikalle myös Sevettijärvellä. Kaikki eivät asu täällä Helsingissä.

Vakavia tilanteita ei aina tunnisteta, mutta ihmiset käyvät lääkärissä paljon turhaan. Katso videolta, mitä Kiminkisellä on sanottavaa "turhista" käynneistä:

Lääkäri Kiminkinen kertoo, milloin on syytä hakeutua lääkäriin. 3:58

Lue myös:

    Uusimmat