Lääkäreitä hämmentäneen naisen oireiden syy selvisi 35 vuoden jälkeen – kotitalo sairastutti

1:14
Yllä olevalla videolla näytetään, miten lavuaarin hajulukko puhdistetaan.

Kotona vuosikymmeniä muhineen homesienen epäillään pitäneen yhdysvaltalaisnaista sairaana vuosikymmenten ajan, kertovat muun muassa Good Housekeeping- sekä Yahoo News -sivustot.

Yhdysvaltalainen Dana Anhalt on kärsinyt koko ikänsä sairastelusta. 37-vuotiaana nainen oli menettää kykynsä käyttää raajojaan. Ajoittain naisen paino romahti alle 32 kilogramman.

Danan oudot oireet hämmensivät lääkäreitä vuosien ajan. Naisella oltiin todettu monia eri sairauksia, kuten hypogammaglobulinemia, syöttösolutauti MCAS ja borrelioosi.

Vasta äskettäin palapelin puuttuva osanen löytyi. Tällöin Danan ensioireista oli kulunut jo 35 vuotta.

Geenitesti paljasti syyllisen 

Dana oli elänyt talossa, joka oli pahasti homeessa. Musta home ja ympäristön muut kemikaalit olivat saaneet aikaan harvinaisen, mutta vaarallisen reaktion.

Asiantuntijoiden mukaan Danan elimistössä oli monia perinnöllisiä tekijöitä, jotka estivät naisen kehoa havaitsemasta vieraita aineita. Tämä johti räjähdysmäiseen tulehdustilaan ja koviin kipuihin.

Perinnölliset tekijät paljastuivat geenitestissä, jonka Dana teki.

– Yhtäkkiä vuosikymmenten mittaiset kokemukseni kävivät järkeen, Dana luonnehti yhdysvaltalaismedioiden mukaan.

Musta home voi aiheuttaa lukuisia eri oireita 

Musta home on sieneksi luokiteltava organismi, joka pesiytyy rakennukseen tavallisesti heikon ilmanvaihdon tai kosteiden rakenteiden vuoksi.

Altistuminen mustalle homeelle voi aiheuttaa lukuisia erilaisia oireita, kuten kroonista väsymystä, päänsärkyä, kuumetta sekä ärsytystä silmissä, limakalvoissa, nenässä ja kurkussa. Altistumisoireita saattavat olla myös allergiset reaktiot, pahoinvointi, oksentelu sekä keuhkojen ja nenän verenvuoto.

Muutosta ratkaisu oireille?

Kun syy Danan oireille oli paikannettu, oli muuton aika. Dana jätti suuren osan omaisuudestaan taakseen.

Vaikka ratkaisu herätti epätoivon tunteita, Dana toivoo nyt parantuvansa sairaudestaan. Hän haluaa kannustaa muita ihmisiä etsimään apua monimutkaisiin ongelmiinsa sairauksien kanssa.

– Toki luovuttaminen on tuntunut joskus houkuttelevalta vaihtoehdolta. En pysy lujana vain rakkaitteni vuoksi, vaan myös siksi, että koen olevani jotakin velkaa yhteisölle, Dana sanoi.

Hän keräsi joukkorahoituksen avulla reilut 32 000 dollaria, noin 28 900 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja