Asutko hometalossa? Haju ei ole ainoa tunnusmerkki

Sisäilmaongelmat kannattaa ottaa vakavasti, sillä hometalo voi sairastuttaa. Vähintään 800 000 suomalaista altistuu huonolle sisäilmalle päivittäin.

Huono sisäilma aiheuttaa 64 000 menetettyä työpäivää vuodessa.

– Nykyään ihmiset ovat todella kiinnostuneita ravinnosta ja siitä, että ruokavalio sisältää riittävästi proteiinia ja sopivasti hiilihydraatteja. Ihminen syö ruokaa kilon päivässä ja juo nestettä pari litraa. Ilmaa hengitetään puolestaan 15 kiloa eli 10 000 litraa, arkkitehti ja sisäilma-asiantuntija Maria Nordin toteaa. 

Huono sisäilma voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Hengitysliiton mukaan sisäilmasairaus alkaa yleensä silmien ja hengitysteiden ärsytysoireina, kuten silmien punoituksena, yskänä ja nuhana. Hengitystieinfektiot lisääntyvät, ja väsymys ja päänsärky vaivaavat. Homeelle altistuneen voi olla vaikea keskittyä mihinkään, tuntuu kuin aivot olisivat usvassa ja muisti pätkii. Raajoissa voi olla tuntopuutoksia ja erilaisia kiputiloja.

– Allergioita on vain 30 prosentilla, Maria Nordin sanoo.

Yllä mainittujen oireiden lisäksi myös astma ja autoimmuunisairaudet ovat mahdollisia.

– Pahimmillaan kosteus- tai mikrobivaurio voi laukaista SBS:n (Sick Building Syndrome) tai monikemikaaliyliherkkyyden.

Nordin kertoo, että huono sisäilma vaikuttaa muutenkin kuin keuhkojen kautta, sillä esimerkiksi mikrobien tuottamat myrkyt imeytyvät suoraan ihon läpi.

– Jos ihoon hankaisi puhdasta hometta, aiheuttaisi se palovamman kaltaisen vaurion.

Jos epäilet oirehtivasi huonosta sisäilmasta, yritä yhdistää oireet oikeaan paikkaan. Helpottavatko oireet esimerkiksi, kun olet poissa kotoasi tai työpaikaltasi? Vaikka et huomaisikaan kodissasi tai työpaikallasi homeenhajua, ei se vielä todista sisäilmaa puhtaaksi. Epäilyt kannattaakin aina tutkituttaa ammattilaisilla.

– Hajua esiintyy vain joskus, Nordin muistuttaa.

Hometalkoot.fi-sivustolta löydät tyypillisiä eri vuosikymmenillä rakennettujen talojen ongelmakohtia.

– On hyvä muistaa, että hometalo voi olla minkä näköinen tahansa. Ei ole olemassa tervettä perinnerakentamista eikä terveellistä nykyrakentamista, vaan jokainen tapaus pitää tutkia huolellisesti ilman ennakko-oletuksia. 

Lue myös:

    Uusimmat