Epäiletkö borrelioosia? Näistä oireista lääkäriin

25:19

Kaikki puutiaiset eivät levitä borrelioosia, joten punkin pureman takia ei tarvitse aina lähteä lääkäriin. Vastaanotolle on syytä hakeutua vasta silloin, kun alkaa esiintyä näkyviä oireita.

– Pelkän punkin pureman vuoksi ei ole mitään syytä [hakeutua lääkärin vastaanotolle]. Suomessahan punkki puree vuosittain ainakin puoli miljoonaa kertaa, se on hyvin arkea tällaisilla puutiaisrikkailla alueilla, Turun yliopiston infektiotautien professori Jarmo Oksi sanoo Studio55.fi-lähetyksessä.

Syytä huoleen on silloin, jos pureman ympärillä alkaa näkyä muutaman viikon sisällä punoitusta.

– Se voi olla koko alueelta punottava tai tehdä rengasmaisen rinkulan, se vaihtelee, mutta ylipäätään jos se on yli viisi senttimetriä halkaisijaltaan oleva punoitus.

Saman päivän aikana näkyvä punoitus johtuu yleensä mekaanisesta ärsytyksestä. Borreliainfektio kehittyy hitaammin.

Borrelioosivaara on sitä suurempi mitä pidempään punkki saa olla kiinni ihossa, joten punkki kannattaa irrottaa mahdollisimman pian.

– Iltaisin ennen nukkumaanmenoa ja varsinkin jonkun luontoretken jälkeen punkkisyyni on tärkeä keino estää borreliatautia.

Millainen todennäköisyys on saada punkin puremasta borrelioosi? Millaisia seurauksia on, jos borrelioosi pääsee leviämään? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja