Kyttää lastasi vähemmän! Leikeissä rymyäminen on lapselle hyödyllistä

Lapsi oppii tutkimalla maailmaa. Kokeilemalla lapsi oppii, mitä asiat tarkoittavat, vaikkei vielä osaisikaan puhua niistä. 

Yksi vanhemmuuden suurimpia haasteita on päästää lapsi niin sanotusti irti. Varsinkin esikoisensa saaneet vanhemmat suojelisivat lasta mielellään kaikelta – ettei mitään vain sattuisi!

Moni nykyaikuinen haikailee takaisin lapsuuteen, jossa puhelin ei pirissyt taskussa, kun kaverin kanssa koluttiin ojanpohjaa tuntikausia. Lasten todella kannattaa antaa leikkiä vapaasti ja valvomatta, Smart Parenting -sivusto vinkkaa.

Lapsi oppii tutkimalla maailmaa. Asioista voi lukea vain tiettyyn pisteeseen asti; lapsi oppii maailmasta kokeilun ja seikkailun keinoin. Kokeileminen on lapselle luontaista.

Kun lapsi saa leikkiä vapaasti...

Lapsen sanavarasto laajenee

On eri asia ajatella sanaa "karhea" kuin tuntea karheutta. Kokeilemalla lapsi oppii, mitä asiat tarkoittavat, vaikkei vielä osaisikaan puhua niistä.

Lapsi kehittää vaistojaan

Kun lapsi saa rymytä mummolan pihassa, hän oppii nopeasti, mihin kykenee ja mihin ei. Joskus seurauksena on kuhmu tai parku, mutta tärkeämpää on, että lapsi oppii ymmärtämään itseään ja tekemään päätöksiä: mitä teen, missä ja miten.

Lapsi kasvaa sosiaalisuuden ja tunteiden tasolla

Lapsen itseluottamus kasvaa, kun hän saa rauhassa tutkia, mutta tarvittaessa palata vanhempiensa luokse hakemaan turvaa ja vahvistusta. Kun lapsi leikkii muiden kanssa, hän oppii kunnioittamaan muita ja jakamaan esimerkiksi lelujaan. Myös myötätunnon kyky kehittyy.

"Mutta lapselle on tästä haittaa!"

Äkkiseltään ajateltuna kodin sotku, repaleiset housut tai kadonnut etukortti voi tuntua syyltä kieltää lapsen rymyäminen. Kokeiluista ja erehdyksistä koituu lapselle varmasti enemmän hyötyä kuin haittaa.

Varmista parhaan kykysi mukaan, että lapsi tutkii terveellisessä ja turvallisessa ympäristössä – ja anna hänen sitten sotkea, upottaa kätensä multaan tai kaivaa nurmikkoa. Peskää ja rasvatkaa tutkimusmatkaajan kädet päivän lopuksi. Samalla opitaan hygieniataitoja!

Video: Miksiä äitiä kannattanee totella? Suomalaislapset kertovat.

Lue myös:

    Uusimmat