Kymenlaakson Miehikkälässä yhdeksän maanjäristyksen sarja

Kymenlaaksossa Miehikkälässä tapahtui yhdeksän maanjäristyksen sarja lauantain aikana, kertoo Helsingin yliopiston Seismologian instituutti.

Niistä suurin oli voimakkuudeltaan 1,6, ja se tapahtui hieman aamukahden jälkeen.

Seismologi Kati Oinonen kertoo STT:lle, että ensimmäinen järistys havaittiin juuri aamuyöllä ja viimeinen myöhään lauantai-iltana.

–  Kokonsa puolesta nämä on tyypillisen suomalaisen järistyksen kokoisia, Oinonen sanoo. Pienempiä järistyksiä voidaan löytää sarjaan vielä tarkemman analyysin jälkeen lisää.

Oinosen mukaan sarjassa on lauantailta havaittavissa kaikkiaan reilusti yli 20 maanjäristystä, joista osa on niin pieniä, että ne vaativat tarkempaa lisäanalyysiä.

Seismologian instituutille voi tehdä ilmoituksen maanjäristyshavainnoista.

Lauantain järistyksistä tuli instituutille muutama ilmoitus, mutta ei kovin montaa, Oinonen kertoo.

Kaakkois-Suomessa järisee usein

Miehikkälä on osa Kaakkois-Suomen rapakivigraniittialuetta, jossa maanjäristyssarjat ovat yleisiä ja tyypillisiä. Oinosen mukaan niitä tapahtuu Kouvolan suunnalla säännöllisesti.

– Tuolle alueelle se on hyvin tyypillistä. Viime aikoina on paljon Kouvolan alueella ollut vastaavanlaisia sarjoja, Oinonen kertoo.

Oinosen mukaan juuri Miehikkälästä ei ole kuitenkaan aiemmin järistyssarjaa mitattu.

Seismologian instituutilla on tällä hetkellä käynnissä laajempi tutkimus Kouvolan alueella, minkä vuoksi siellä on enemmän seismisiä mittausasemia.

Näin ollen siellä havaitaan myös pienempiä järistyksiä enemmän.

Suomessa mitataan noin 50–100 maanjäristystä vuosittain.

–  Maanjäristyksiä löytyy ihan joka puolelta Suomea. Hyvin aktiivisia alueita ovat rapakivigraniittialueen lisäksi Kuusamon alue ja pohjoisesta Suomen ja Ruotsin rajaseutu, missä on paljon järistyksiä, Oinonen kertoo.

Perjantain vastaisena yönä mitattiin 1,7 voimakkuuden järistys Pohjois-Pohjanmaalla Taivalkoskella, joka kuuluu juurikin Kuusamon aktiiviseen alueeseen.

Lue myös:

    Uusimmat