Kylmäävä video: 16-vuotias nousee autosta ja pysäyttää miehen kohtalokkain seurauksin Tampereella

0:45
Katso video rikospaikalta: 16-vuotias nousee autosta, pysäyttää tuntemattoman miehen ja alkaa puukottaa

Tampereen lokakuinen veriteko tallentui taloyhtiön valvontakameraan. Videolla näkyy, miten nuorukainen pummaa ensin ventovieraalta rahaa ja iskee sitten uhriaan veitsellä.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alettiin maanantaina käsitellä väkivaltarikoksia, joista syytetään tekoaikaan 16-vuotiasta poikaa. Syytetyn penkillä sama nuori, joka tuomittiin helmikuussa 9,5 vuoden vankeuteen Helsingin Vallilassa tehdystä taposta.

Nyt Pirkanmaalla käsittelyssä olevassa kokonaisuudessa häntä syytetään muun muassa tapon yrityksestä, törkeän ryöstön yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Tapon yritys tapahtui Tampereen Kaukajärvellä 3. lokakuuta, Vallilan tappo muutamaa viikkoa myöhemmin 31. lokakuuta 2020.

Syytteen mukaan 16-vuotias oli ollut liikkeellä 15-vuotiaan nuorukaisen kanssa tämän äidin autolla. 15-vuotias oli ollut kuskina. MTV:n tietojen mukaan alaikäinen kaksikko oli karkuteillä nuorisokodista.

He halusivat ryöstää jonkun, jotta saisivat rahaa.

Uhriksi valikoitui pojille entuudestaan tuntematon mies, jonka kaksikko näki kävelevän Keskisenkadulla. Rikoskumppani oli antanut 16-vuotiaalle puukkonsa ryöstön toteuttamista varten. 

Puukon kanssa pummaamaan

Syytteen mukaan 16-vuotias oli noussut puukon kanssa autosta, kävellyt miehen luokse ja vaatinut rahaa. Mies kertoi, ettei rahaa ole. Nuorukainen jatkoi vaatimista ja otti puukon esiin.

Hän vaati rahaa vielä kolmannenkin kerran ja lähestyi miestä puukko kädessään. Mies oli tässä vaiheessa kaatunut maahan. Nuorukainen puukotti miestä veitsellä ylävatsaan, oikeaan reiteen ja sääreen. Puukotuksen uhri olisi syyttäjän mukaan menehtynyt, ellei hän olisi päässyt sairaalahoitoon. 

16-vuotiaan kertoman mukaan hän oli vaatinut mieheltä vitosen seteliä, jolloin mies oli heittänyt häntä juomalasilla. 

Väkivaltatilanne tallentui läheisen taloyhtiön valvontakameraan, ja sitä käytettiin oikeudessa todistemateriaalina. Tallenteen voi katsoa yllä olevalta videolta.

Matka jatkui bensavarkaisiin

Puukotuksen jälkeen nuorukainen pakeni 15-vuotiaan rikoskumppanin kuljettamaan autoon.

Matka jatkui tamperelaiselle bensa-asemalle, josta he anastivat lähes 50 litraa bensaa. He poistuivat paikalta ja jättivät noin 60 euron tankkauksen maksamatta. 

Matka jatkui Loimaalle, jolloin kaksikon mukaan oli liittynyt myös 15-vuotias tyttö. Tässä vaiheessa kuskin penkille oli noussut 16-vuotias.

Syytteen mukaan hän oli ajanut kuudenkympin alueella ainakin 100 kilometrin tuntinopeusvauhtia stop-merkille pysähtymättä. Poika oli menettänyt auton hallinnan. Auto suistui tieltä pellolle ja ojanpenkkaan. Kyydissä ollut tyttö loukkaantui. 

Ulosajon jälkeen kolmikko oli tunkeutunut sivullisten omistamaan saunamökkiin, jossa he olivat oleskelleet yöaikaan. 

Tällaisia rangaistuksia vaaditaan

16-vuotiasta syytetään tapon yrityksestä, törkeän ryöstön yrityksestä, näpistyksestä, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kotirauhan rikkomisesta. Syyttäjä vaatii hänelle ehdotonta vankeusrangaistusta. 

Nuorukainen vangittiin lokakuun 6. päivä, eli kolme päivää Tampereen tapahtumien jälkeen. Vangitsemisen uusintakäsittelyssä 23. lokakuuta poika kuitenkin pääsi pois tutkintavankeudesta. Hänet määrättiin matkustuskieltoon.

Tästä huolimatta hän oli matkannut pääkaupunkiseudulle, jossa hän puukotti nuoren miehen kuoliaaksi huumekauppojen yhteydessä Helsingin Vallilassa 31.lokakuuta.

15-vuotiasta rikoskumppania syytetään samoista rikoksista kuin päätekijää, lukuunottamatta tapon yritystä ja törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista. Syyttäjä vaatii nuorukaiselle ehdollista vankeusrangaistusta ja yhdyskuntapalvelua. 

15-vuotiaalle tytölle vaaditaan sakkoja kotirauhan rikkomisesta. 

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa asiasta tuomionsa noin 1,5 kuukauden kuluttua. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja