Vallilan taposta epäilty nuori puukotti viimeksi vain kuukausi sitten – asiantuntija kertoo, miksei 16-vuotiasta voitu pitää vangittuna: "Tuomioistuin ei ole selvännäkijä"

1:28
MTV Uutiset Live: Helsingin Vallilassa tapahtuneesta henkirikoksesta epäillyllä 16-vuotiaalla aiempaa rikostaustaa - epäillään tapon yrityksestä Tampereella kuukausi sitten

Helsingin Vallilan lauantaisesta taposta epäilty nuorukainen puukotti vain kuukausi sitten itselleen tuntematonta miestä ryöstöyrityksen yhteydessä Tampereella. MTV Uutiset kysyi asiantuntijalta, miksei nuorta voitu pitää vangittuna pidempään.

Suomessa on viime viikkoina uutisoitu muutamista tapauksista, joissa kovienkin väkivaltarikosten tekijöinä on alaikäisiä. Viimeisin tapaus sattui lauantaina aamuyöllä Helsingin Vallilassa, jossa mies puukotettiin kuoliaaksi kaupan edustalla.

MTV Uutiset kertoi eilen, että henkirikoksesta epäiltynä on 16-vuotias poika, jonka epäillään syyllistyneen tapon yritykseen jo lokakuun alussa Tampereella.

Tilanne on herättänyt kysymyksen siitä, miksi poika on ylipäätään päässyt vapaalle jalalle aiemman vakavan rikosepäilyn jälkeen.

Vangitsemistapauksissa, niin aikuisten kuin alaikäistenkin, lainmukaisten edellytysten on täytyttävä. Pojan tapauksessa käräjäoikeus on siis katsonut, etteivät vangitsemisen edellytykset enää täyttyneet.

MTV Uutiset pyysi Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professoria Matti Tolvasta arvioimaan Pirkanmaan käräjäoikeuden ratkaisua. Monen oikeustajua vastaan sotii se, että nuorukainen pääsi vapaaksi aiemmasta vakavasta rikosepäilystä huolimatta. 

Tolvasen mukaan tapon yritys on niin vakava rikosnimike, että vangitsemisperusteet lähtökohtaisesti täyttyisivät jo pelkästään sen perusteella. Käräjäoikeus on kuitenkin joutunut punnitsemaan niin sanottua kohtuullisuusperiaatetta.

Ketään ei saa vangita tai tai pidättää, jos se on kohtuutonta esimerkiksi rikoksesta epäillyn nuoren iän vuoksi.

–  Epäilen, että juuri ikä on ollut tässä se ratkaiseva tekijä. Vangitsemisen edellytykset täyttyvät rikosnimikkeen osalta ilman muuta, mutta nuoruus pitää jo lainkin perusteella ottaa huomioon, professori Tolvanen sanoo.

Näin pojan kanssa toimittiin Pirkanmaalla

Pirkanmaan käräjäoikeudessa pidettiin Tampereen puukotuksen jälkeen pakkokeinoistunto 6. lokakuuta. Poliisi vaati poikaa vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä.

Poika pysyi vangittuna lähes kaksi viikkoa. Käräjäoikeuden on kuitenkin otettava vangitsemisasia uudelleen käsiteltäväksi viimeistään sitten, kun edellisestä käsittelystä on kulunut kaksi viikkoa ja jos vangittu on sitä pyytänyt.

Uusintakäsittelyssä 23. lokakuuta poika pääsi pois tutkintavankeudesta. Hänet määrättiin vangitsemisen sijaan matkustuskieltoon.

Professori huomauttaa, että käräjäoikeus joutuu tekemään vangitsemispäätöksissä aina tapauskohtaisen arvioinnin juuri sen hetkisten tietojen perusteella. 

– Jälkiviisaushan on helppoa. Tämänkin nuoren tapauksessa olisi helppo todeta, ettei häntä olisi pitänyt päästää vapaaksi. Valitettavasti tuomioistuin ei kuitenkaan ole mikään selvännäkijä, vaikka tavallisen ihmisten näkökulmasta päätös olisikin ollut väärä. Juridisesti sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä asian kanssa. Käräjäoikeus on käyttänyt lainmukaista harkintavaltaansa, mutta tällä kertaa lopputulos ei ole ollut niin hyvä.

Mikä matkustuskielto on? 

Matkustuskielto voidaan ottaa käyttöön tilanteissa, joissa epäillystä rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta. Lisäksi päätöksen taustalla pitää olla epäily siitä, että tekijä voi yrittää paeta, vaikeuttaa asian selvitystä tai jatkaa rikollista toimintaansa.

Henkilön liikkumisenvapautta voidaan matkustuskiellon aikana rajoittaa erilaisin tavoin.

Hänet voidaan esimerkiksi määrätä pysymään tietyllä paikkakunnalla, hänen täytyy ilmoittautua poliisille tietyin väliajoin tai hänet voidaan määrätä oleskelemaan laitoksessa. 

Matkustuskiellon lisäksi käräjäoikeuden pakkokeinovalikoimassa on tehostettu matkustuskielto, jossa henkilön pitää pysytellä asunnossaan tietty aika vuorokaudesta ja häntä voidaan seurata esimerkiksi teknisin laittein. Elämä on tällöin huomattavasti perusmuotoista matkuskieltoa rajoitetumpaa.

Nyt 16-vuotiaalle on kuitenkin luvassa uusi vangitsemiskäsittely Vallilan veriteon vuoksi. Helsingin poliisi tiedotti tänään, että poikaa vaaditaan vangittavaksi keskiviikkoaamuna pidettävässä istunnossa Helsingin käräjäoikeudessa.

Epäilty rikosnimike on tappo

Teosta epäiltyjä on useita.

Toistaiseksi poliisi on ilmoittanut epäilevänsä ja kuulustelleensa myös 14-vuotiasta poikaa. Lisäksi teossa on kolmaskin alaikäinen epäilty.

Muista kiinniotoista, kuulusteluista, motiivista tai tekovälineestä poliisi ei toistaiseksi ole suostunut kommentoimaan julkisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja