Näin Vallilan taposta syytetyt 16-vuotiaat kuvailivat veriteon jälkeisiä tapahtumia – piileksivät poliisia katolla ja söivät huumeita

1:05
Poliisin esitutkintamateriaali Vallilan veriteosta julki: Uhrin vaatteissa lukuisia puukonjälkiä, syytetyt piileksivät katolla ja peittelivät jälkiään

Poliisin esitutkintamateriaalista ilmenee, miten silmittömän väkivallan uhriksi 19-vuotias miesuhri joutui. Teon jälkeen poikakolmikko pakeni poliisia rakennuksen katolle.

Lokakuun lopussa Helsingin Vallilassa tapahtuneesta henkirikoksesta syytetyt 16-vuotiaat pojat astuvat tänään oikeuden eteen.

He olivat päättäneet ryöstää huumemyyjän ja matkustaneet Helsingin keskustasta bussilla Vallilan alueelle, jossa huumemyyjä oli tarkoitus tavata kello yhdeltä yöllä. Treffit oli sovittu Wickr-sovelluksessa.

Poikien seurassa liikkui myös kaksi alaikäistä tyttöä.

Pojat olivat tekohetkellä iältään 16-vuotiaita ja yksi 14-vuotias. Hän vältti rikosoikeudellisen vastuunsa täpärästi, sillä hän täytti 15 vuotta muutaman päivän kuluttua teosta.

Poliisin esitutkintamateriaalista ilmenee, että aluksi toinen 16-vuotiasta meni 19-vuotiaan huumekauppiaan luokse yksistään.

Kun ryöstötilanne ei edistynyt halutusti, toinen 16-vuotias meni paikalle ja otti esiin Clas Ohlsonilta edellisenä iltana ostamansa puukon.

Syytetyt eivät olleet itse äänessä perjantaisessa oikeudenkäynnissä, mutta heidän kuulustelukertomuksensa ovat nähtävillä esitutkintapöytäkirjassa.

– Hetken pääästä minä päätin mennä siihen tilanteeseen mukaan, koska se näytti olevan niin vaikean näköistä touhua se kaupanteko, 16-vuotias pääsyytetty kertoi kuulusteluissa. 

–  Minun ensimmäinen tekoni tähän tilanteeseen tullessani oli isku veitsellä tämän myyjän vatsan keskelle. Löin tässä vaiheessa häntä nopeasti kerran tai kahdesti siihen vatsaan, taposta syytetty nuori kuvaili tekemäänsä väkivaltaa.

Hän kertoi poliiseille hämmästelleensä, miksi kaverit löivät ja potkivat uhria, koska puukoniskut olisivat hänen mielestään “riittäneet”.

Kauhisteli tekoa jälkikäteen

Toinen 16-vuotias selitti kuulusteluissa, ettei hän arvannut tilanteen menevän niin pahaksi, että uhri kuolee. Hän koki, että pääsytetyllä oli “pakkomielle pahoinpidellä joku”.

– Minä yritin huutaa, että poliisit tulevat paikalle, että hän (pääsyytetty) lopettaisi puukottamisen.

19-vuotias uhri yritti paeta pahoinpitelijöitään, mutta tekijät saivat hänet kiinni. Puukon ostanut 16-vuotias löi uhria vatsaan, kylkeen ja niskan alueelle. 

Ulkopuolisen todistajan mukaan tilanne eteni lopulta siihen, että uhrin kummallakin puolella seisoi henkilö pitämässä uhrista kiinni ja kolmas yritti viedä uhrin omaisuutta. Oikealla puolella seissyt henkilö oli todistajan mukaan lyönyt uhria kyljen ja vatsan alueelle ja huutanut “nyt sä kuolet”. 

Uhri oli todistajan mukaan pudonnut maahan hallitsemattomasti, mutta väkivalta jatkui edelleen.

Hyökkääjät saivat vietyä uhrilta olkalaukun, jossa huumeet olivat. 

Katolla aamuun asti

Sivulliset olivat soittaneet hätäkeskukseen tappelun havaittuaan. Poikajoukko pakeni paikalta.

He heittivät vereentyneet takkinsa läheisen kerrostalon roskikseen. Pääsyytetty viskasi ostamansa mora-puukon sadevesikaivoon. Poliisi löysi kaikki esineet jälkeenpäin.

Kolmikko kiipesi Päijänteentiellä sijaitsevan rakennuksen katolle sisäpihan tikkaita pitkin virkavaltaa piiloon.

Kuulustelukertomusten mukaan he viettivät koko loppuyön katolla ja poistuivat sieltä vasta aamulla päivän alkaessa sarastaa.

– Olimme siellä katolla aamuun asti, kunnes päivä valkeni. Jossain vaiheessa kuulimme, etti roskiksien kannet kolahtivat, mutta emme kuitenkaan nähneet poliiseja. Olimme niiden kattorakenteiden takana niin, ettei meitä pystynyt sieltä alapuolelta näkemään, pääsyytetty kertoi kuulusteluissa.

Toinen 16-vuotias kertoi, että pääsyytetty ja 14-vuotias olivat katolla ollessaan syöneet uhrilta varastettuja rauhoittavia huumelääkkeitä.

– Oli todella kylmä ja jäädyttiin, toinen 16-vuotias kertoi kuulustelijalleen.

Nuorin vaikeni

Esitutkinnasta ilmenee, että tekohetkellä 14-vuotias vaikeni kuulusteluissa lähes kokonaan ja vetosi muistamattomuuteen. Poliisi yritti kysellä häneltä siitä, ketkä kaikki puukkoa käyttivät ja löivät uhria.

– Vittu kun mä en muista. Mä en tiedä miks sä yrität kysellä siitä. Mitä kysymyksiä… Ku mä en tiedä.

16-vuotiaita poikia syytetään nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ryöstöstä ja taposta. Syyttäjä vaatii heille ehdottomia vankeusrangaistuksia. 

Pääsyytetty myöntää kummankin rikoksen, toinen 16-vuotias ainoastaan törkeän ryöstön. 

16-vuotiasta pääsyytettyä syytetään myös Tampereella ja Loimaalla lokakuussa tapahtuneista tapon yrityksestä, törkeän ryöstön yrityksestä, kotirauhan rikkomisesta ja muista rikoksista.

Katso myös: MTV paikalla Vallilan puukotuksen oikeuskäsittelyssä – asianajaja: Tilanne eskaloitui kesken huumekaupan

5:38

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja