Vallilan tapon 16-vuotiaalle päätekijälle lähes 9,5 vuotta vankeutta – rikostoverille yli 4,5 vuoden tuomio

1:05
Poliisin kuvat Vallilan veriteosta julki: Uhrin vaatteissa lukuisia puukonjälkiä, syytetyt piileksivät katolla ja peittelivät jälkiään

Kaksi 16-vuotiasta on tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin Helsingin Vallilassa lokakuussa tehdystä henkirikoksesta. Toinen passitettiin Jokelan vankilaan, toinen Vantaan vankilaan.

19-vuotias nuori mies ryöstettiin ja puukotettiin hengiltä Vallilan Alepan lähistöllä myöhään lauantaina 31. lokakuuta 2020. Teko tapahtui huumekauppojen yhteydessä. Uhri vietiin sairaalaan nopeasti, mutta hän kuoli siellä vammoihinsa.

Syyttäjä vaati puukkoa käyttäneelle 16-vuotiaalle päätekijälle 9,5 vuoden rangaistusta ja toiselle, teossa mukana olleelle 16-vuotiaalle 8 vuoden rangaistusta taposta.

Tällaiset tuomiot käräjillä luettiin

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi päätekijän 9 vuoden ja 4 kuukauden vankeuteen nuorena henkilönä tehdyistä taposta, törkeästä ryöstöstä ja ryöstöstä.

Tuomioon sisällytetty perusmuotoinen ryöstö ei liity Vallilan tapaukseen. Kyseessä oli viime toukokuussa Helsingissä tehty ryöstö, jonka pääsyytetty oli toteuttanut Vallilan tapaukseen liittymättömän, mutta niin ikään alaikäisen nuorukaisen kanssa.

Toinen Vallilan taposta syytetyistä 16-vuotiasta nuorukaisista vältti varsinaisen tappotuomion.

Hänet tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä avunannosta tappoon sekä törkeästä ryöstöstä 4 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen.

Tuhansien eurojen korvaukset

16-vuotiaat tekijät määrättiin myös korvaamaan tuhansia euroja erilaisia oikeudenkäynti- ja kärsimyskorvauksia.

Heidän tulee yhteisvastuullisesti korvata 2 600 euroa ruumiinavauskustannuksia, lähes 1 900 euroa vastapuolen asianajokuluja sekä lähes 22 000 euroa uhrin omaisille korvaukseksi kärsimyksistä ja hautajaiskuluista.

Lievemmän tuomion saanut nuorukainen joutuu maksamaan omaisten korvaussummasta vain kolmanneksen, pääsyytetty loput.

Pääsyytetty passitettiin istumaan Jokelan vankilaan, toinen syytetty Vantaalle.

Teossa oli mukana myös 14-vuotias poika, mutta alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, joten hän ei ollut jutussa syytettynä. 

Näin oikeus perusteli

Käräjäoikeuden mukaan Vallilan tappoon liittyi raakoja ja julmia piirteitä. Tuomion mukaan päätekijän toiminnassa oli tahallisuutta ja sitkeää surmaamistarkoitusta.

Uhrin kanssa oli ensin sovittu tapaaminen huumakauppojen merkeissä, mutta todellinen tarkoitus oli ryöstää häneltä huumeet.

Ryöstön yhteydessä pääsyytetty jatkoi uhrin puukotusta silloinkin, kun uhri makasi jo maassa puolustuskyvyttömänä. 

Toisen nuorukaisen osuus ja tahallisuus henkirikoksen tekoon katsottiin päätekijää vähäisemmäksi. Tappoavunannosta tuomittu nuori oli muun muassa lyönyt ja potkinut uhria, sekä pitänyt hänestä kiinni väkivallanteon aikaan.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

MTV Uutiset jättää tuomittujen nimet julkaisematta heidän alaikäisyytensä vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja