Mainos

KUVAT: Meren jäätyminen on luonnon näytelmä parhaasta päästä

Itämeren jäätyminen on muutamana viime vuonna alkanut erittäin myöhään. Nyt on toisin. Lämpötilan laskettua rannikkoalueillakin, meri on alkanut jäätyä. MTV Uutisten verkkosivujen lukijat ovat olleet taiteellinen silmä tarkkana ja kamera valmiina.

Ilmatieteen laitoksen mukaan laskennallisesti marraskuun loppupuolelta alkaen meren koko pintakerros suolaisuuden harppauskerrokseen asti jäähtyy tasaisesti. Lopulta vesi saavuttaa jäätymispisteensä ja jäätä alkaa muodostua.

Vedet jäätyvät, kun pintaveden lämpötila laskee alle nollan. Meriveden suola alentaa hiukan jäätymislämpötilaa, mutta Suomen merialueilla vaikutus on enimmillään noin puoli astetta. Veden edelleen kylmetessä jää paksunee tyynellä säällä 2,5 millimetriä vuorokaudessa pakkasastetta kohden. Kun ilman keskilämpötila on esimerkiksi -10 astetta, voi vuorokaudessa syntyä 2,5 sentin vahvuinen jää.

Tällä hetkellä järvet ja merialueet saavat jäätyä melko lumivapaasti. Eli vahvaa teräsjäätä muodostuu. Jos jään päälle sataa paljon lunta, jää ei jaksa kannatella kuormaa ja painuu veden alle. Tästä syntuusohjoa lumen ja jään kannen väliin.

Suomen Uimaopetus ja- Hengenpelastusliitto muistuttaa, että pakkasesta huolimatta veden virtauksen vuoksi vaarallisia paikkoja ovat mm. joet, järvien kapeikot ja jokien ja purojen suistot. Yksinään kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään viisi senttimetriä teräsjäätä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.