KUVAT: Korseteista catwalkille – näin tennismuoti on muuttunut

Tennis, tuo urheilulajeista tyylikkäin. Erityisesti naisten tenniksessä asuista ja brändisponsoreista on tullut osa huvia. Mutta tiesitkö, että alun perin palloa lätkittiin korseteissa ja pitkissä hameissa?

Tennis tuo mieleen pikeepaidat, vekkihameet ja vitivalkoisen värimaailman. Klassinen, siisti ja konservatiiviseksikin koettu tennismuoti selittyy lajin pitkällä historialla. Pallopeli oli yläluokkaista huvitusta, jota harrastettiin esimerkiksi englantilaiskartanoiden huolitelluilla nurmikentillä.

1800-luvulla ja vielä 1900-luvun alussa naiset eivät pelanneet varsinaisissa urheiluvaatteissa, vaan kentällä saatettiin nähdä jopa turkiksia.

Muoti muuttui 1920-luvulle tultaessa, kun naiset alkoivat kulkea ilman korsetteja, luonnollisesti laskeutuvissa vaatteissa ja lyhemmissä helmoissa.

Vapaa-ajan aktiviteetit kielivät statuksesta, ja ruskettuneesta, liikunnallisesta naisesta tuli tyylikäs. Coco Chanel esitteli naisten pukeutumiseen villapaidat ja pitkät housut, muotikampaus lyheni polkkamittaan ja poikamaisesta olemuksesta tuli tavoittelun arvoista. Tenniskentillä alkoi näkyä naistähtiä, jotka pelasivat lyhythihaisissa paidoissa ja midi-mittaisissa hameissa.

1940-luvulla esimerkiksi näyttelijätär Katharine Hepburn kohahdutti pelaamalla tennistä housuissa ja myös lyhyissä hameissa ja sortseissa. Käytännöllisempi lyhyt hameen mitta vakiintui naisten peliasuksi.


1950-luvulla tennispukeutuminen oli muodin mukaisesti hyvin naisellista: piukkoja pikeepaitoja, pieniä kauluksia ja lyhyitä vekkihameita. Kauluspaidat, neuletakit ja slipoverit kuuluivat muotiin myös pelikenttien ulkopuolella.

1970-luvulla asut muuttuivat rennompaan suuntaan. Kentillä nähtiin t-paitoja, päähän kietaistuja huiveja, polvisukkia ja lyhyitä, korkeavyötäröisiä sortseja.


Yksi seikka kuitenkin oli ja pysyi: valkoinen väri dominoi tenniskentillä. Edelleen etenkin Englannin Wimbledonin tennisturnauksessa pätevät vanhat tyylisäännöt, ja pelaajilla on oltava yllään valkoista.


1980-luku toi tenniskentille pastellivärit, kuten hennot keltaiset, pinkit ja mintun sävyt. Hempeitä värejä nähtiin myös miesten vaatteissa. 1990-luvulla palloa lätkittiin räikeissä neonväreissä.

2000-luvulla tennismuoti muuttui kovaa vauhtia, kiitos uusien naistähtien, jotka säväyttivät pukeutumisellaan. Williamsin sisarukset pistivät uusiksi niin voittotilastot kuin tyylisäännötkin. Serenan ja Venuksen myötä pelikentillä nähtiin piukkoja ja värikkäitä minimekkoja, jännittäviä leikkauksia, eläinkuosia ja jopa punamustaa pitsiä. Serena Williams on sittemmin seurannut Björn Borgin esimerkkiä ja työskennellyt myös muotisuunnittelijana.
Anna Kournikova ja Maria Sharapova keräsivät niin ikään huomiota asuillaan. Sharapova on suunnitellut mallistoja yhteistyössä urheiluvaatejätti Niken kanssa.

Brändiedustukset ovat yhä suurempi tulon- ja huomion lähde pelaajille. Esimerkiksi Adidaksen Stella McCartneyn suunnittelemilla tennismallistoilla on omat tyyli-ikoninsa pelikentillä.

Inspiroidu tenniksestä!

Urheiluvaikutteet ovat jyllänneet muodin megatrendinä jo muutaman vuoden. Tenniksestä inspiroituneet vaatteet ovatkin tyylikäs tapa tuoda sporttista otetta muuten klassiseen pukeutumiseen. V-aukkoiset puuvillaneuleet, sporttiset t-paitamekot, lyhyet vekkihameet ja pikee tekevät vaikutuksen tänä keväänä myös tenniskenttien ulkopuolella.

Kuvat All Over Press, Shutterstock, Lehtikuva /Tuotekuvat valmistajat

Osittainen lähde Vogue.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja