KUVAT: Kaipaatko seikkailua? 10 aktiivilomaa hurjapäille

Rantalomat ovat edelleen matkaajien suosiossa, mutta löhöilyn sijaan tänä päivänä rantakohteisiin lähdetään seikkailumielellä. Hintavertailusivusto Trivago listasi kymmenen uhkarohkeaa urheilulajia.

Aktiivilomat kasvattavat suosiotaan kaikenikäisten matkailijoiden keskuudessa. Uskaltaisitko kokeilla näitä? Katso kuvat upeista maisemista, joissa kokeilla extreme-lajeja.

Gallerian kuvat saa isommiksi klikkaamalla.

BASE-hyppy Navagio Beachilla (Zakynthos, Kreikka)

BASE-hyppy on laskuvarjohyppäämisestä kehitetty variaatio, jossa erikoisvalmisteisen varjon avulla hypätään kiinteältä alustalta, kuten kallionjyrkänteeltä. Sana BASE muodostuukin yleisimpien hyppyalustojen mukaan: Buildings, Antennas, Span, Earth. BASE-hyppääminen on yksi maailman vaarallisimmista urheilulajeista ja ennen lajin aloittamista suosituksena on vähintään 200 laskuvarjohypyn kokemus. Navagio Beach Zakynthosin saarella Kreikassa on dramaattisten kallionseinämiensä ansiosta suosittu kohde BASE-hyppääjien keskuudessa. Navagio Beach sopii muillekin kuin adrenaliinihirmuille, sillä se lukeutuu maailman kauneimpien rantojen kermaan.

Vaarallisuutensa vuoksi BASE-hyppääminen on Suomessa kielletty, mutta Kreikan Zakynthosiin matkustaminen ja Navagio Beachin maisemista nauttiminen sen sijaan on suorastaan suositeltavaa.  Ehkäpä tapaat hurjapään, jonka BASE-hyppyjä seuratessa rannalla löhöilykin saa adrenaliinin virtaamaan suonissa.

Leijasurffausta Sansibarissa (Tansania)

Leijasurffaus on vesiurheilulaji, jota jokaisen adrenaliiniriippuvaisen vauhtihirmun on syytä kokeilla. Myös leijalautailuna tunnettu harrastus on hyvä aloittaa pienin askelin kokeneen kouluttajan opastamana, sillä valtava leija, voimakkaat tuulenpuuskat ja meren aallot ovat vasta-alkajalle vaarallinen yhdistelmä - leijasurffarin vauhti voi kiihtyä jopa yli 100 kilometrin tuntinopeuteen. Lajin harrastamiseen tarvitset leijan, valjaat eli trapetsin, leijasurffaukseen soveltuvan laudan sekä tuulisen kelin. Sansibar on varsinainen leijalautailijan paratiisi, sillä upeiden hiekkarantojen ja turkoosina kimaltelevan meriveden lisäksi Sansibarin tuuliolosuhteet ovat leijailijan kannalta suotuisat ympäri vuoden.

Suomessa lajia voi harrastaa myös talvella merien ja järvien jäädyttyä, sillä leijasurffauslaudan voit korvata lumilaudalla tai laskettelusuksilla.

Laitesukellusta Koh Taon saarella (Thaimaa)

Kuten mikä tahansa riskialtis harrastus, myös meren syvyyksiin sukeltaminen on parasta aloittaa asiantuntevassa opastuksessa.Vaikka laitesukellus onkin turvallinen ja kaikenikäisille sopiva laji, ennen pinnan alle pujahtamista on opittava yhtä sun toista sukeltajan turvallisuudesta, varusteista ja varusteiden käytöstä. Laitesukellusta voi harrastaa missä päin maailmaa tahansa, mutta yksi parhaista kohteista on Thaimaan Koh Tao eli ”Kilpikonnasaari”. Kristallinkirkas vesi, trooppinen ilmasto, lämpimät merivedet ja erityisesti monipuolinen ja värikäs vedenalainen maailma tekevät Koh Taosta sukeltajan paratiisin.

Niin Koh Taon saarelta kuin muualtakin Thaimaasta löytyy useita suomalaisia sukelluskouluja, joten uuden harrastuksen voi mukavasti aloittaa lomallakin ihan omalla äidinkielellä. 

Vaijeriliukua Haitilla

Zipline eli suomalaisittain vaijeriliuku on kasvattanut viime vuosina suosiotaan ympäri maailmaa. Nimensäkin mukaan vaijeriliukuun uskaltautuvat hurjapäät liukuvat kahden kiintopisteen väliin kiinnitettyä vaijeria pitkin väkipyörän avulla valjaista roikkuen. Haitin pohjoisosasta löytyy maailman pisin veden ylittävä vaijeriliuku, Dragon’s Breath. 792 metrin mittaisen liu’un aikana vauhti kiihtyy jopa yli 95 kilometrin tuntinopeuteen.

Dragon’s Breath -vaijeriliukuun voi valmistautua seikkailupuistoissa ympäri Suomea. Tosin Laberdeen satama-alueella sijaitsevan haitilaisliu’un pituus on yli kolminkertainen Suomen pisimpään liukuun verrattuna. 

Vuorikiipeilyä Yosemiten kansallispuistossa (Yhdysvallat)

Kaliforniassa, Sierra Nevadan vuoristossa pääsevät kovimmatkin urheiluhullut testaamaan kuntoaan. Yosemiten kansallispuisto on ikimuistoinen vierailukohde erityisesti mahtavien maisemiensa puolesta, mutta se on myös vuori- ja kalliokiipeilystä innostuneiden seikkailijoiden suosiossa. Adrenaliinin ystäviä houkuttelee erityisesti 900 metrin korkeuteen kohoava El Capitan, joka on on yksi maailman suosituimmista kiipeilykohteista.

Heikkohermoisemmille aktiivilomailijoille UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluva Yosemiten kansallispuisto tarjoaa jopa 1300 kilometrin edestä vesiputousten ja mammuttipetäjien ympäröimiä vaellusreittejä.

Laskuvarjohyppy Costa Bravalla (Espanja)

Tämä päätä huimaava laji ei esittelyjä kaipaa. Kuvittele seisovasi lentokoneen hyppyovella 4 000 metrin korkeudessa, edessä yli minuutin mittainen vapaapudotus 190 kilometrin tuntivauhtia suoraan alaspäin, kohti tuntematonta. Miksipä et käyttäisi tilaisuutta hyväksesi ja ihailisi matkallla Costa Bravan upeita maisemia – mikäli uskallat pitää silmäsi auki. Koillis-Espanjan Empuriabrava on yksi maailman suurimmista pienvenesatamista ja tunnettu erityisesti laskuvarjohyppääjien keskuudessa.

Hyvä tapa uuden harrastuksen aloittamiseen – tai vaikkapa vain ruksiaksesi tämän kohdan hurjapäisten temppujen listaltasi – on tandemhyppy yhdessä kokeneen hyppymestarin kanssa. 

Koskenlaskua Soča-joella Sloveniassa

Mikäli rakastat vauhdin hurmaa etkä pelkää vesiroiskeita tai jännityksen tunnetta vatsan pohjalla, kokeile koskenlaskua. Kumilautan kannattelemana lasketaan alas kuohuavia koskia ja nopeasti virtaavia jokia - parhaimmillaan koskenlasku onkin kuin luonnon oma vuoristorata. Varustukseen kuuluu märkäpuku, märkäjalkineet, kypärä ja kelluntaliivi. Kumilautalla on myöskin oltava kokenut kippari.

Koskenlaskuun ihanteellisia jokia löytyy lähes joka maasta, joten harrastuksen pariin on helppo tutustua missä tahansa liikutkin. Sloveniasta alkava 138 kilometrin mittainen Soča-joki tarjoaa laskijoille adrenaliinintäyteisen seikkailun lisäksi henkeäsalpaavat maisemat. 

Syvän veden sooloilua Mallorcalla (Espanja)

DWS, deep-water soloing, psicobloc… rakkaalla lajilla on monta nimeä, mutta mitä ihmettä ne tarkoittavat? Deep-water solossa eli suomalaisittain syvän veden sooloilussa yhdistyy vapaakiipeily sekä huimapäiset uimahypyt. Toisin sanottuna syvän veden sooloilijat kiipeävät ilman turvavarusteita merestä kallionseinämää pitkin niin korkealle kuin suinkin pystyvät tai uskaltavat, jonka jälkeen he hyppäävät – tai putoavat – korkeuksista meren syvyyksiin. Mallorca tunnetaan syvän veden sooloilijoiden mekkana, sillä saaren ympäristö on tulvillaan kiipeilyyn sopivia kallionmuodostumia.

Tämän hurjapäisyyttä vaativan harrastuksen aloittaminen on suhteellisen helppoa, sillä varusteiksi ei välttämättä tarvita kuin kiipeilytossut ja uimahousut. Kiipeilijä itse päättää kuinka korkealle haluaa tai uskaltaa kiivetä. Ihan missä tahansa ei turhia riskejä kannata ottaa, sillä nimensäkin mukaan lajia harrastetaan ainoastaan paikoissa, joissa vesi on tarpeeksi syvää turvallista hyppäämistä varten.

Varjoliitoa Antalyan yläpuolella (Turkki)

Oletko koskaan haaveillut oppivasi lentämään yläilmoissa kuin lintu? Siinä tapauksessa paragliding eli varjoliito on laji, jota sinun on kokeiltava. Laskuvarjoa muistuttavan varjoliitimen kannattamana lajin harrastajat liitävät taivaan halki joko ilmavirtausten vietävänä kallionjyrkänteeltä hyppäämällä tai selän taakse kiinnitetyn moottorin kuljettamana. Varjoliitoa on mahdollista harrastaa myös esimerkiksi veneen tai moottorikelkan vetämänä.

Vuoristoinen maasto on ihanteellinen varjoliitoa ajatellen, sillä lentäminen vaatii nousevia ilmavirtauksia, joita syntyy muun muassa silloin, kun tuuli kohtaa maastoesteen. Nautintoa lisäävät paratiisimaiset maisemat, joita löytyy esimerkiksi Turkin Antalyasta. 

Kanjonointia Uudessa-Seelannissa

Canyoning eli kanjonointi on monipuolinen extremelaji, joka saa adrenaliinin virtaamaan aina varpaista korvannipukoihin asti. Kanjonointiretkellä vaelletaan, rämmitään, ryömitään, hypitään kallionkielekkeiltä, liu’utaan, loikitaan, laskeudutaan köyden varassa, uidaan, kahlataan… ja mitä tahansa muuta kanjonin huipulta laskeutuminen ja kanjonissa eteneminen vaatiikaan. Kanjonointiretkelle lähdetään kokeneen oppaan ja kunnon turvavarustuksen kera. Päälle puetaan märkäpuku, turvavaljaat, kypärä ja kanjonointiin sopivat kengät.

Kanjonoinnin maastovaatimuksiin Suomen luonto ei valitettavasti yllä, mutta loistavia kanjonointipaikkoja riittää muualla maailmassa, joten valitse seuraava lomakohteesi sopivia kanjoneita silmällä pitäen. Esimerkiksi Uusi-Seelanti ja erityisesti Aucklandin ympäristö ovat kuin luotuja kanjonointiseikkailua varten. 

Lähde: Trivago.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja