Kuuntele kehoasi! Näin teet onnistuneen elämänmuutoksen – ja pudotat painoa

– Kannattaisi pyrkiä terveyttä edistäviin tavoitteisiin, siihen, että asettaa terveyden ensimmäiselle sijalle painonpudotuksen sijaan, neuvoo bloggaaja ja kirjailija Heidi Kuusisto. Lue luonnonmukaiseen ruokavalioon erikoistuneen naisen vinkit pysyvään ja terveelliseen elämänmuutokseen.

Oletko päättänyt pudottaa painoa tai syödä terveellisemmin? Varaa pieniä hengähdyshetkiä. Älä syö kiireessä. Hengitä. Juo vettä. Kuuntele kehoasi. Syö oikeanlaista ravintoa. Nämä ovat kiteytettyinä luonnonmukaiseen ravintoon perehtyneen bloggaajan ja kirjailijan Heidi Kuusiston, 33, vinkit onnistuneeseen elämänmuutokseen ja terveellisen ruokavalion omaksumiseen vaikkapa osana painonhallintaa.

Kuusisto innostui kymmenen vuotta sitten omasta terveydestään: ravinnosta ja liikunnallisuudesta. Hän on tutustunut vuosien aikana erilaisiin ruokavalioihin ja poiminut niistä parhaat ruokailutottumukset ja -tavat käytäntöön. Tuore äiti kuvailee syövänsä oikeasti ravitsevaa ruokaa, eikä hänen tarvitse enää vaikkapa laskea kaloreita pysyäkseen sopivan painoisena.

Miten elämänmuutokseen kannattaa suhtautua?

– Pitää selkeyttää itselleen, mitä oikeasti haluaa: tavoitteet ja motiivit. Haluaako pelkästään laihtua? Vai haluaako ensisijaisesti keskittyä terveyteen, eli voida hyvin kokonaisvaltaisesti ja pudottaa painoa siinä sivussa? Minun mielestäni kannattaisi pyrkiä terveyttä edistäviin tavoitteisiin, siihen, että asettaa terveyden ensimmäiselle sijalle.

– Ei kannata panostaa pikadieetteihin, vaan ottaa omassa tahdissa askeleita kohti kestävää elämäntapaa, pysyvää onnellisuutta, Kuusisto jatkaa.

Mikä on oikea suhtautumistapa ruokaan?

– Länsimaissa ruokaan ja ruokavalioon suhtaudutaan vääristyneesti. Maailma on muuttunut paljon sadassa vuodessa ja ruoka on nykyään jalostettua ja lisäainepitoista. Kehomme ei osaa hyödyntää sitä, emmekä saa siitä tarvitsemiamme ravinteita. Tämän vuoksi oireilemme fyysisesti. Meidän pitäisi kiinnittää huomiota siihen, mitä syömme, ja ottaa selville, millainen ruoka on ravitsevaa ja terveellistä. Silti ruokaan ei pitäisi suhtautua ideologisesti tai jäädä jonkinlaisen ruokavaliosuuntauksen pauloihin.

Kuusisto mainitsee varoittavaksi esimerkiksi vaikkapa monista ruoka-aineista kieltäytymisen ja niiden luokittelemisen "pahoiksi".

– Jos liian paljon jätetään pois, muodostuu ruokavaliosta suppea. Minun mielestäni voi noudattaa hyvinkin erilaisia ruokavalioita, kunhan ruoan laatu huomioidaan. Monesta ruoka-aineesta löytyy jalostettu ja puhdas vaihtoehto. Kuuntele omaa kehoasi! Monien keho reagoi eri tavoin eri ruokavalioihin. Jos noudattaa säännösteltyä dieettiä, ei silloin kuunnella omaa kehoaan. Ehkä se joillekin sopii, mutta harvalle.

Millaisia ovat konkreettiset askeleet muutokseen?

– Ihan ensimmäiseksi kiinnittäisin huomiota elämäntyyliimme ja -rytmiimme, kuten vaikkapa hengittämiseen, stressin vähentämiseen ja puhtaan veden juomiseen. Ne ovat perusasioita. Sen jälkeen tulevat ravinteet ja mineraalit, kuten laadukas, puhdistamaton suola, josta saamme ensiapua puutoksiimme.

Entä ruoan suhteen?

– Lisää puhdistavaa, emäksistä, ruokaa. Esimerkiksi vihreitä lehtiä ja viherjauheita. Vihersmoothie tai vihermehu voisi olla vaikkapa esimerkki tästä. Muista lisätä kaikkea rauhalliseen tahtiin. Jos olet syönyt ennen paljon lihaa, etene omaan tahtiisi, pienin muutoksin. Kaikkein vahingollisinta on tehdä kerralla suuri muutos. Keho ei ehdi sopeutua mukaan, kun jo suolistokin vaatii oman aikansa tottuakseen.

Kuusisto suosittelee, että pyrittäisiin siihen, että jopa 50–70 prosenttia päivän aikana syödystä ravinnosta olisi tuoretta.

Miten suhtaudut paastoamiseen?

– Se voi olla toimivaa, mutta kaikki riippuu siitä, miten ja missä vaiheessa sen tekee. Jos syöt epäpuhdasta ruokaa, ei kannata ryhtyä mehupaastolle välittömästi. Yritä vaikkapa asteittaista, kevyttä paastoa radikaalin sijaan.

Kuusisto muistuttaa, että uusista elämäntavoistaan innostuneena omia tottumuksiaan ei kannata tyrkyttää fanaattisesti tai yli-innokkaasti muille, vaan toimia yksinkertaisesti hyvänä esimerkkinä:

– Ole hyväksyvä muita kohtaan, hän tiivistää.

AVA arvosteli Lukupiirissään Heidi Kuusiston kirjan Uusi päivä. Lue arvostelu täällä:Uusi elämä – jo tänään?

Tutustu Kuusiston suosittuunQuinoaa!-blogiin!


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat