Kuuluuko ammattisi maailman masentavimpiin?

Koetteleeko työpaikkasi mielenterveyttäsi? Health.com-sivusto listasi ammatit, jotka ovat maailman masentavimpia.

Jälleen tylsä, pitkä päivä toimistolla? Harva nauttii työstään joka päivä, mutta joillekin se voi olla syy jatkuvaan huonoon oloon. Health.com-sivuston mukaan osassa ammateista myös altistuu helpommin masennukselle, kuten pitkiä ja raskaita päiviä vaativalla hoitoalalla.

Health.com on listannut ammatit, joissa amerikkalaiset masentuvat herkimmin. Listaukseen on kuitenkin suhtauduttava suuntaa antavasti, sillä mikä tahansa työ voi olla antaumuksellista, jos siitä nauttii.

– Stressaavissa ammateissa työskentelevät ihmiset myös selviytyvät sitä paremmin, mitä paremmin he pitävät huolta itsestään, kertoo mielenterveysneuvoja Deborah Legge Health.com-sivuston haastattelussa.

1. Lasten- ja sairaanhoitajat

Hoitoalan työntekijät ovat listan kärjessä, sillä Health.com-sivuston mukaan heistä lähes 11 prosenttia kertoo olevansa erittäin masentunut. Vastaava luku kaikkien työssäkäyvien kesken on seitsemän prosenttia ja työttömien keskuudessa 13 prosenttia.

Hoitoalalla normaali työpäivä koostuu raskaista ja stressaavista tehtävistä, kuten liikuntakyvyttömien ihmisten kylvettämisestä, eikä positiivista palautetta saa paljoakaan. Jatkuva sairaiden ihmisten kohtaaminen voi olla myös henkisesti raskasta.

Myös vuorotyö verottaa hoitoalan työntekijöiden elämää, kun uni jää vähiin.

2. Tarjoilija

Vaikuttaako lähiravintolasi tarjoilija äkäiseltä? Hän todennäköisesti on sitä, sillä he yleensä saavat melko pientä palkkaa ja joutuvat miellyttämään vaikeitakin asiakkaita – vieläpä kovan kiireen keskellä!

– Tarjoilijan työ on usein melko kiittämätöntä, sillä asiakkaat voivat olla todella törkeitä, Legge kertoo.

3. Sosiaalityöntekijät

Hyväksikäytettyjä lapsia, perheriitoja ja ongelmia – ei ole yllätys, että sosiaalialan työntekijät masentuvat helposti. Health.com-sivuston mukaan alalla työskentelevät joutuvat tekemään paljon töitä ja tekemään suuriakin uhrauksia oman vapaa-aikansa suhteen.

– Sosiaalialalla voi olla vaikeaa pitää työ vain työnä. Se vie helposti mukanaan, jolloin stressin määrä voi käydä kestämättömäksi, Legge toteaa.

4. Lääkärit ja terapeutit

Hyvä palkka ei välttämättä takaa hyvää elämää, Health.com muistuttaa. Raha ei korvaa jatkuvaa kiirettä ja vapaa-ajan puutetta, joka usein vaivaa hoitoalan työntekijöitä. Terapeutit ja lääkärit joutuvat päivittäin kosketuksiin kuoleman, sairauksien ja vaikeiden ongelmien kanssa, mikä vaatii henkisesti paljon.

– Esimerkiksi lääkäri kokee työssään päivittäin tilanteita, joissa ihminen kirjaimellisesti kuolee hänen käsivarsilleen. Sen jälkeen voi olla vaikeaa olla tuomatta töitä kotiin.

5. Taidemaalarit, viihdealan työntekijät ja kirjailijat

Health.com-sivuston mukaan luovalla alalla työskentelevistä miehistä jopa seitsemän prosenttia kärsii vakavasta masennuksesta. Epäsäännöllinen työtilanne tarkoittaa epäsäännöllisiä tuloja, mikä lisää stressiä. Luovalla alalla työskennellään myös usein yksin ja kotoa käsin, jolloin ulkomaailma jää etäiseksi. Lisäksi he ovat muita ihmisiä taipuvaisempia voimakkaisiin mielialan vaihteluihin.

6. Opettajat

Opettajan työ on jatkuvasti vaativampaa ja vanhemmat puuttuvat heidän työhönsä enenevässä määrin, mikä lisää tehtävien määrää entisestään.

Vaikka Suomessa opettajien lomat ovat verrattain pitkät, on työ myös varsin vaativaa – lasten, vanhempien, kollegoiden ja valtion kasaamat paineet voivat käydä ylitsepääsemättömiksi. Oppilaat eivät myöskään aina ole kaikkein kiitollisinta yleisöä, sillä nimittely ja jopa fyysinen väkivalta saattavat olla arkipäivää.

7. Hallinnon avustajat, kuten sihteerit

Johtoryhmien sihteerit ja avustajat joutuvat varautumaan kaikkeen ja hoitavat kaiken, riitti heidän työaikansa siihen sitten tai ei. Päivät voivat venyä helposti pitkiksi ja jatkuva stressi aiheuttaa esimerkiksi uniongelmia.

8. Varainhoitajat ja talousneuvojat

Raha-asioiden hoitaminen ja sopivan sijoituskohteen etsiminen on stressaavaa omillakin rahoilla, mutta mitä jos olisit vastuussa muiden raha-asioista?

– Paljon vastuuta toisen ihmisen taloudesta ilman minkäänlaista kontrollia talouden kiemuroihin. Jos asiakas menettää rahaa, voivat paineet kasvaa sietämättömiin mittoihin, Legge kertoo.

Kuvat: Futureimagebank

Lähde: Health.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja