Kuuluisimmat leikkeet ja pihvit – osaatko valmistaa näitä?

Oskarinleike, wieninleike, sveitsinleike ja lindströminpihvi – kuuluvatko nämä perinteiset pihvit bravuureihisi keittiössä? Kartuta tietämystäsi perinteisimmistä pihveistä ja leikkeistä ja tuo ne osaksi arkiruokailuasi!

Kotikeittiössä on etenkin arkena helppo valita valmistettavaksi tuttuja ruokia, joiden valmistusvaiheet ovat tuttuja ja joiden lisukkeet tarttuvat kaupassa matkaan kuin automaattisesti. Jos kaipaat arkiruokailuusi piristystä, kokeile helppoja ja perinteisiä pihvejä ja leikkeitä, jotka ovat syyttä jääneet huomaamatta arkiruokia mietittäessä.

Lehtipihvi

Perinteinen lehtipihvi on vain muutaman millimetrin paksuinen pihvi, joka valmistetaan perinteisesti naudanlihasta. Ohuen ja ruskeapintaisen pihvin lisukkeena on tapana tarjoilla maustevoita.

Sveitsinleike

Savukinkulla ja emmentaljuustolla täytetty sveitsinleike on suomalaisille tuttu liharuoka. Sveitsinleike valmistetaan useimmiten paneroidusta vasikan sisäpaistista tai ohueksi nuijitusta porsaanlihasta. Perinteisesti leike tarjoillaan keitettyjen herneiden ja perunamuusin kanssa.

Metsästäjänleike

Perinteisesti metsästäjänleike valmistetaan porsaan ulkofileepihvistä, joka leivitetään ennen paistamista. Ohut pihvi paistetaan kullanruskeaksi ja leikkeen kanssa tarjoillaan sienikastiketta. Nimensä metsästäjänleike on saanut siitä, että leikkeen seurana nautitaan metsän satoa: tavallisesti herkkusienistä tai kantarelleista valmistettua kastiketta.

Wieninleike

Ohut, leivitetty ja sitruunaviipaleen kanssa tarjoiltu vasikanlihaleike on itävaltalaisittain tullut tunnetuksi nimellä wieninleike. Perinteisesti valmistettu wieninleike leivitetään kahdesti. Itävallassa wieninleike tarjoillaan perinteisesti sitruunan, perunasalaatin tai persiljalla ja voilla maustettujen perunoiden seurana. Pohjoismaissa se tarjoillaan usein ranskalaisten perunoiden kera.

Oskarinleike

Lisukkeistaan tuttu oskarinleike valmistetaan totutusti porsaan ulkofileepihvistä. Leikkeen lisukkeina tuttuja ovat parsatangot, katkaravut tai hummeri sekä tryffelit. Leikkeen viimeistelee perinteisesti Choron-kastike, joka valmistetaan keittämällä punaviinistä, etikasta, hienonnetusta sipulista, tomaattisoseesta ja rakuunan varsista.

Hawaijinleike

Kaukaisesta auringosta muistuttava hawaijinleike on tunnettu siitä, että paneroidun porsaanleikkeen seurana tarjoillaan makeaa ananasta. Ruokalajin idea on sekoittaa makeaa ja suolaista makua sopivassa suhteessa.

Lindströminpihvi

Ruotsalaislähtöinen lindströminpihvi on murekepihvi, jonka tärkeä raaka-aine on punajuuri. Perinteiseen lihapullataikinaan lisätään punajuurta ja sipulia lindströminpihvejä valmistettaessa. Tämä perinteinen pihvi onkin tullut tunnetuksi punaisen värinsä vuoksi.

Tartarpihvi

Raakana syötävä liharuoka, tartarpihvi valmistetaan perinteisesti joko hienoksi hakatusta tai jauhetusta naudanlihasta. Tartarpihvin kohdalla raaka-aineen tuoreus korostuu, sillä raakana syötävän lihan on tärkeää olla erityisen hyvälaatuista. Tartarpihvi on tapana maustaa hienonnetulla sipulilla, hienonnetulla punajuurella, kananmunan keltuaisella, kapriksella, pippurilla ja worcester-kastikkeella.

Lue lisää lihan valmistamisesta Hookoon Lihakoulusta!

Lue myös:

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja