Mainos

Kuubalaismedia luonnehtii Suomen oikeutta helläkätiseksi – "Kuubassa tuomio olisi ollut moninkertainen"

1:08

Kuuban lehdistön mukaan Suomessa tuomitut kuubalaispelaajat saattavat valittaa raiskaustuomiostaan. Asiasta kertovat Kuuban urheiluviranomaiset.

Kuubalaislehdistössä Suomen oikeuslaitosta kuvaillaan kuitenkin erittäin lempeäksi. Kuuban lain mukaan pelaajat olisivat voineet saada jopa 7 – 22 vuoden tuomiot.

Miehet ovat saaneet kolmesta viiteen vuoden vankeustuomiot suomalaisnaisen joukkoraiskauksesta, ja tuomio on laajasti uutisoitu myös Kuubassa. Tuomion julkaisemiseen asti Kuuban Lentopalloliitto on kuvannut asiaa "vakavaksi kurinpitorikkomukseksi".

Nyt liitto tiedottaa, että pelaajat saattavat myös valittaa päätöksestä. Asiaa ei ole vielä ratkaistu, kirjoittaa mm. Cafe Fuerte -lehti.

Viidelle vankeustuomiot

Raiskaustuomiot tulivat viidelle pelaajalle, mukaan lukien joukkueen 27-vuotias kapteeni Rolando Cepeda Abreu. Hän sekä kolme muuta pelaajaa, Abraham Alfonso Gavilan, 21, Osmany Santiago Uriarte Mestre, 21, and Ricardo Norberto Calvo Manzano, 19, saivat viiden vuoden tuomiot.

21-vuotias Luis Tomas Sosa Sierra sai kolmen vuoden ja puolen vuoden tuomion.

Tuomiosta käy ilmi että kaksi pelaajaa oli tavannut naisen hotellin yökerhossa, minkä jälkeen nainen oli mennyt Uriarte Mestren huoneeseen harrastaakseen seksiä tämän kanssa. Naisen tietämättä Mestre oli kutsunut tekstiviesteillä muita pelaajia huoneeseen.

Tästä alkoi väkivaltainen, yli tunnin kestänyt joukkoraiskaus. Teko kuvattiin osittain kännykkäkameralla.

Pelaajat väittivät oikeudessa että nainen oli suostunut harrastamaan seksiä kaikkien kanssa. Oikeus piti väitettä epäuskottavana. Oikeus myös kieltäytyi lyhentämästä tuomiota julkisuuden vuoksi vaikka pelaajat tätä vaativat.

"Suomen laki on lempeämpi kuin Kuuban"

CubaNet-sivusto pohtii, millaisen tuomion vastaavasta rikoksesta olisi saanut, jos se olisi tullut oikeuden eteen Kuubassa.

Sivuston mukaan viiden miehen joukkoraiskauksesta olisi Kuubassa langetettu seitsemästä viiteentoista vuoteen vankeutta tai jopa 22,5 vuotta, mikäli rikoksen olosuhteet katsottaisiin raskauttaviksi. Raiskautuomiota raskauttavat olosuhteet Kuuban lainsäädännössä määritellään näin:

"Rikos on tehty kolmen tai useamman henkilön voimin. Teko on tehty erityisen piittaamattomalla tavalla tai siitä on saatu rahallista hyötyä. Teko ilmentää erityistä julmuutta, perverssiyttä ja raakuutta. Tekoon sisältyy vallan tai luottamuksen väärinkäyttöä."

Jutussa todetaan, että nämä määritteet täyttyvät helposti.

– Ei tarvitse olla juristi, kriminologi tai tuomari havaitakseen että tässä tapauksessa esiintyy luottamuksen väärinkäyttöä, raakaa perverssiyttä ja piittaamattomuutta sekä viisi urospuolista yksilöä joita kieltäydyn nimittämässä tässä jutussa miehiksi. Kun yksi heistä saa naiselta seksiä, hän altistaa tämän väkivaltaiselle raiskaukselle, journalisti Alberto Méndez Castelló kirjoittaa CubaNetissä.

Merkkihenkilöille eri laki?

Samassa jutussa kuitenkin kyseenalaistetaan saisivatko menestyneet julkkispelaajat todella Kuubassa täyden tuomion.

– Mieleen tulee 70-80-luvun vaihteesta tapaus jolloin kolminkertainen nyrkkeilyn olympiavoittaja Teofilo Stevenson aiheutti kuolemantapauksen autollaan. En muista nähneeni Stevensonia koskaan tuomiolla. Muistaako joku muu, Méndez Castelló kysyy.

– Vaikka Suomen tuomioistuin on lempeä, ehkä nämä pelaajat sittenkin olisivat päässeet kuubalaisoikeudessa vähemmällä, juttu päättyy.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.