Kuopion koronatilanne kaaoksessa: Karanteeneista ei ehditä soittaa, yhdessä koulussa yli 200 altistunutta – "Taudin leviämistä ei pystytty enää hallitsemaan"

6:00
Kuopio ei ole ainut: Koronatilanne ryöpsähti vastikään Tampereella ravintolaaltistuksen vuoksi – katso video!

Kuopiossa sijaitseva Pyörön koulu jouduttiin sulkemaan nopeasti muuttuneen koronatilanteen vuoksi. Koulun rehtori toivoo ihmisten noudattavan viranomaisten antamia ohjeistuksia. 

Pyörön koulu jouduttiin sulkemaan painavan syyn vuoksi. Koulussa on todettu perjantain jälkeen kaikkiaan 21 koronavirustartuntaa. 

Altistumisia on tapahtunut pääasiassa yläkouluikäisten keskuudessa. Kaikkiaan yli 200 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Tilanne on paikallisen tartuntatautiviranomaisen näkökulmasta hyvin haasteellinen.

– Tartuntatautilääkäri sanoi minulle eilen, että he eivät enää pysty sanomaan, mistä tämä on lähtöisin. Se voi olla kuka tahansa, missä tahansa täällä meidän koulussamme, Pyörön koulun rehtori Outi Karikoski sanoo MTV Uutisille. 

Viranomaisen resurssit eivät riitä

Sen lisäksi, että tartuntaketjuja ei pystytä selvittämään, tartuntatautiviranomainen ei pysty olemaan henkilökohtaisesti yhteydessä kaikkiin niihin, joihin pitäisi. 

– Tämä homma on mennyt viikonloppuna sellaiseksi, että Kuopiossa tartuntoja on tullut niin paljon, että tartuntatautiyksikkö ei enää ehdi soittamaan altistuneille. 

Karikosken mukaan tartuntatautiviranomainen on lähettänyt kouluun Wilma-viestipohjan, josta käy ilmi mahdollinen altistuminen koronavirukselle ja ohjeet jatkotoimenpiteille. 

Koulu vastaa viestin lähettämisestä mahdollisesti altistuneelle henkilölle. 

– Tämä koulusta lähtenyt Wilma-viesti on ainut, jossa tartuntatautiviranomainen kertoo, että oppilas on karanteenissa ja mitä se tarkoittaa. 

Oppilaat parveilevat kaupungilla karanteenista huolimatta

Viikonlopun ja viikonvaihteen jälkeen Karikoski alkoi saada huolestuneita viestejä koulun oppilailta ja näiden vanhemmilta. 

– Minuun on ollut yhteydessä huolestuneet huoltajat ja jotkut oppilaat siitä, että läheisillä kaupoilla ja keskustassa on parveillut meidän koulumme oppilaita.

Karikoski lähetti huolestuneiden yhteydenottojen jälkeen koulun oppilaille ja näiden vanhemmille henkilökohtaisen viestin Wilman kautta. 

– Vetosin siihen, että ihmiset oikeasti ymmärtävät, että koulumme on laitettu kiinni siksi, että taudin leviämistä ei pystytty enää hallitsemaan millään tavalla.  

"Onko järkeä kokoontua, kun ei tiedetä kaikkia altistuneita?"

Karikoskea huolestuttaa, että mikäli lapset ja nuoret kokoontuvat keskenään, taudin eteneminen ei välttämättä tule pysähtymään. 

– Ei sen karanteenin tarkoitus varmaankaan ole se, että lähdetään ostareille pyörimään ja tekemään sitä samaa, eli levittämään tautia.

Karikoski huomauttaa, että hän ei tiedä, ketkä koulun oppilaista ovat rikkoneet karanteenia. 

– Minä en ottanut kantaa karanteenin rikkomiseen, vaan ylipäätään siihen, että ymmärrettäisiin tilanteen vakavuus.

– Onko järkeä kokoontua, kun ei tiedetä kaikkia altistuneita tai sairastuneita. Ja valitettavasti olen kuullut, että se on tarttunut ennen kuin oireita on ilmennyt.

Karikosken mukaan hänen lähettämänsä Wilma-viestinsä on otettu hyvin vastaan.

Kuopion ainoa suljettu koulu

Pyörön koulu on Karikosken mukaan yhtenäiskoulu, ja opetusta tapahtuu kolmessa rakennuksessa.

– Rakennus, joka on mennyt kiinni, on pääsääntöisesti yläkoulu, mutta tässä työskentelee myös kaksi 6. luokan ryhmää. Kaikki nämä ovat siirtyneet etäopetukseen.

Karikosken mukaan etäopetus ei kuitenkaan koske erityisen tuen, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita tai valmistavaan opetukseen osallistuvia maahanmuuttajaoppilaita. 

Kyseessä on ainoa kuopiolainen koulu, joka on joutunut sulkemaan ovensa. Koulu pysyy suljettuna kaksi viikkoa, eli ainakin 29. tammikuuta saakka. 

3:20
Saksassa löytyi uusi koronaviruksen mutaatio – Eurooppa-kirjeenvaihtaja raportoi kiristyvistä rajoituksista paikan päältä, katso video!

Juttua muokattu 20.1. kello 6.41: Lisätty tieto siitä, että rehtori lähetti henkilökohtaisen viestin koulun oppilaille. Tämä lause oli jäänyt alkuperäisestä jutusta pois. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja