Suomeen on tullut 155 000 koronarokotetta – vasta kolmannes rokotteista on käytetty: "Kuntia kehotetaan nopeaan toimintaan"

Suomessa ensimmäiset koronarokotteen saaneet saivat tänään toisen rokoteannoksen 2:11
Suomessa ensimmäiset koronarokotteen saaneet saivat tänään toisen rokoteannoksen – Seitsemän uutiset perehtyi, kuinka tehosterokotteiden antaminen on käynnistynyt.

Tähän mennessä koronarokotteen on saanut noin 55 000 suomalaista. Pistämisessä on ollut viiveitä, koska rokoteannoksia on tullut Suomeen jo 155 000.

– Tässä on tahti ollut hitaampi, kun on terveydenhuollon ammattilaisia jouduttu poimimaan käsipelillä rokotettavaksi. Nyt kun päästään hoivakoteihin, rokotukset leviävät kuntiin eli se tarkoittaa paljon enemmän rokottajia ja rokotuspisteitä. Silloin se saadaan tehokkaammin annettua. Tänäänkin on lähtenyt valtavasti rokotteita eteenpäin varastopaikoista, selittää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio.

Kuntia ohjeistetaan nopeaan toimintaan

Kontion mukaan kuntia on patistettu nopeaan rokotustahtiin.

– Perjantaina tuli sosiaali- ja terveysministeriöltä ohjekirje, missä nimenomaan kehotetaan kuntia nopeaan toimintaan, että varmasti saadaan kaikki rokotteet käyttöön mahdollisimman pian.

Rokotukset etenevät koko maassa suunnilleen samaa tahtia.

– Viime viikolla ja viimeistään tällä viikolla on siirrytty hoivakotien asukkaisiin ja henkilökuntaan ja joiltakin paikkakunnilta kuuluu, että ikääntyneisiinkin on jo siirrytty, kertoo Kontio.

Rokotukset venyvät ainakin syksyyn asti

Sote-henkilöstöä ja yli 70-vuotiaita on Suomessa yhteensä miljoona eli heidän rokottamiseensa tarvitaan kaksi miljoonaa rokotetta. Vasta sen jälkeen päästään rokottamaan riskiryhmään kuulumattomia suomalaisia. Tämän hetken arvio on, että menee syksyyn ennen kuin kaikki halukkaat on rokotettu.

Rokotusvauhti riippuu siitä, paljonko rokotteita Suomeen saadaan. Pfizerin ja Biontechin rokotetta tulee Suomeen noin 50 000 annosta viikossa. Tällä viikolla tosin yhtiön tuotantomuutosten takia annoksia tuli vain 40 000. Ensi viikolla odotetaan jälleen tavallista määrää.

– Helmikuun loppuun asti määrät pysyvät samalla tasolla, mutta maaliskuussa on toiveita, että saataisiin Pfizer-Biontechilta hieman enemmän rokoteannoksia, arvioi Kontio.

Modernan rokotteet menevät ensin Lappiin

Modernan rokotetta on tullut Suomeen noin 5000 annosta.

– Ne kaikki lähetetään nyt Lappiin. Se säilyy kuukauden verran jääkaapissa, joten se on helpompi, kun alueella on pidemmät välimatkat. Siellä saadaan nyt hyvin hoivakodit hoidettua ja ikääntyneet rokotettua, toteaa Kontio.

Parin viikon kuluttua Modernan rokotetta tulee Suomeen samankokoinen erä. Se lähetetään myös Lappiin toista rokotuskertaa varten.

Euroopan lääkevirasto käsittelee Astra Zenecan rokotteen myyntilupaa ensi viikolla. Sen jälkeen, kun myyntilupa on saatu, kestää noin kaksi viikkoa ennen kuin rokotteet ehtivät Suomeen.

Lue myös:

    Uusimmat