Ruotsissa rokotetuilla todettu koronatartuntoja – pääministeri Stefan Löfven tulilinjalla maan koronastrategian vuoksi: "Pieleenhän se meni"

8:04
Uutisaamussa kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoo myös, miten rokotettujen vanhusten saama korona on aiheuttanut maassa kuohuntaa.

Ruotsin Ockelbossa 13 vanhainkodin asukasta on saanut koronatartunnan joulukuussa annetun ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Valmistaja lupaa lähes täyden suojan vasta viikon kuluttua toisen rokotteen antamisesta. Koronatartunnan lähde ei toistaiseksi ole tiedossa.

MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Jukka Lehdon mukaan Ruotsin pääministeri Stefan Löfven alkaa olla tulilinjalla keskustelussa maan koronastrategiasta ja siitä, kuka on vastuussa sen epäonnistumisista.

Lehto kertoo, että Löfven joutui toimittajien hiillostamaksi yhdessä valtion epidemiologi Anders Tegnellin kanssa siitä, kuinka Ruotsi reagoi koronapandemiaan ja millaiset strategian vaikutukset olivat.

– Pieleenhän se meni, kyllähän sen kaikki ovat nähneet jo pitkän aikaa, Lehto kommentoi maan koronastrategiaa.

"Joutuvat vielä vuosien päästä vastaamaan tähän"

Lehdon mukaan koronastrategian pääarkkitehtina pidetty Tegnell ei silti vaikuta suoranaisesti myöntävän tehtyjä virhearvioita.

– Se on jännä, että Tegnell tuntuu elävän yhä vieläkin omassa maailmassaan, jos rumasti saa sanoa, Lehto toteaa.

Hän arvioi koronan olevan iso vaaliteema lähestyvissä vaaleissa. Vastuullisia tehtyihin ratkaisuihin tullaan hakemaan jatkossakin.

– Se on aivan päivänselvää, että Tegnell ja Löfven joutuvat vielä vuosien päästä vastaamaan tähän strategiakysymykseen, Lehto arvioi.

Pandemialaki jäänyt torsoksi

Ruotsissa on otettu käyttöön pandemialaki koronakriisin hillitsemiseksi, mutta se on Lehdon mukaan jäänyt jossain määrin torsoksi. Lain avulla pystytään jatkossa esimerkiksi jakamaan sakkoja esimerkiksi luvattomista yksityisjuhlista. Epäselväksi on kuitenkin jäänyt kuinka montaa lain kohdista todella noudatetaan ja kuinka montaa niistä voidaan edes valvoa.

– Laki on olemassa, mutta sen noudattaminen on vähän niin ja näin, Lehto sanoo.

Suurta keskustelua maassa käydään yhä siitä, kuinka vanhuksia suojataan koronalta ja saavatko ikäihmiset kaiken tarvittavan suojan ja avun epidemiaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja