Kuolleeksi lavastetun irakilaismiehen tapauksen jäljet vievät hallinto-oikeuteen toimitettuun väärennökseen – "Ei Irakissa näin hutiloiden asiakirjoja tehdä"

4:47
MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä kertoo, miksi on valmis tuoreeltaan nimeämään tutkitun huijauksen "suomalaisen petosrikosten klassikoksi".

Kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen kuolemasta maksettuihin korvauksiin ja Suomen saamasta langettavasta tuomiosta käynnistynyt tutkinta törkeästä väärennöksestä ja törkeästä petoksesta laajeni Helsingin hallinto-oikeuteen.

Tapaus sai alkunsa, kun viranomaiset saivat vihjeitä, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa (EIT) käsitellyssä turvapaikka-asiassa olisi epäselvyyksiä. EIT oli katsonut, että Suomesta turvapaikkaa hakenutta miestä ei olisi tullut toimittaa Irakiin, ja tämä oli kuollut siellä ampumavälikohtauksessa. Miehen tyttärelle määrättiin maksettavaksi korvauksia.

Selkeät puutteet kavalsivat väärennökset

Poliisi hankki tapauksessa käytetyt asiakirjat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta, jolloin epäillyt saivat vahvistusta. Poliisin silmin Irakin viranomaisten tekemiksi väitetyissä asiakirjoissa oli selkeitä puutteita olennaisissa asioissa.

– Ei siellä näin hutiloiden näitä asiakirjoja tehdä, Jan Aarnisalo keskusrikospoliisista kertoo.

Poliisi sai myöhemmin Irakista vahvistuksen, että sen mielenkiinnon herättäneet asiakirjat eivät olleet aitoja.

"Epäiltyjen määrä ei jää tähän"

Tutkinnassa paljastui, että vastoin aiempaa tietoa samoja väärennetyksi uskottuja kuolintodistusta ja poliisiraportteja oli toimitettu myös Helsingin hallinto-oikeuteen ennen Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta. Hallinto-oikeuteen asiakirjat oli toimitettu muutamia viikkoja irakilaismiehen Irakiin palaamisen jälkeen, sen jälkeen kun hänen kerrottiin kuolleen.

Poliisi epäilee asiassa törkeää väärennöstä ja epäilee siitä samoja ihmisiä kuin EIT-käsittelyyn liittyvistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennöksestä. Epäiltyinä on vuonan 1971 syntynyt irakilaismies, tämän vuonna 1996 syntynyt tytär ja naisen vuonna 1984 syntynyt entinen mies. Viimeksi mainittu on yhä vangittuna tapaukseen liittyen.

Poliisi kertoo, että sillä on yhä tavoittamatta henkilöitä rikosepäilyihin liittyen.

– Ei tule jäämään epäiltyjen määrä tähän kolmeen, Aarnisalo toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja