Irakissa tapetuksi väitetyn turvapaikanhakijan tapauksen tutkinta paisuu – KRP: Useita epäillään oikeuden sumuttamisesta Suomessa

6:42
Kun KRP tiedotti aloittaneensa tutkinnan Irakissa kuolleeksi väitetyn miehen tapauksesta, MTV Uutiset Live kertasi, mitä tapauksesta tiedetään. Katso video yltä.

Irakiin palautetun ja siellä tapetuksi väitetyn turvapaikanhakijan tapauksen tutkinta paisuu.

Aiemmin keskusrikospoliisi kertoi tutkivansa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle asiassa välitettyjä asiakirjoja, sillä niiden uskottiin olevan väärennettyjä. Nyt KRP uskoo, että EIT:n lisäksi asiassa on sumutettu Helsingin hallinto-oikeutta.

KRP epäilee, että hallinto-oikeudelle toimitettiin väärennettyjä asiakirjoja vuoden 2017 lopulla. Poliisi tutkii asiaa törkeänä väärennyksenä. Rikoksesta epäillään useita henkilöitä.

Suomi sai EIT:ltä langettavan

Suomi sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) langettavan päätöksen marraskuussa 2019.

Jutussa oli kyse siitä, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian sen jälkeen, kun hänet oli sinne Suomesta palautettu. EIT:n mukaan Suomi oli toiminut väärin palauttaessaan miehen kotimaahansa.

Tapaus sai käänteen viime kuussa, kun KRP tiedotti aloittaneensa esitutkinnan epäillystä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennöksestä liittyen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle toimitettuihin asiakirjoihin. 

KRP:n mukaan oli käynyt ilmi, että langettavaan ratkaisuun vaikuttanut kuolintodistus oli Irakin viranomaisten mukaan väärennetty.

Irakissa tapetuksi väitetty mies ei siis ollutkaan kuollut.

EIT:een liittyvässä tutkintahaarassa poliisilla on ollut rikoksista epäiltyinä vuonna 1996 syntynyt nainen sekä vuonna 1984 ja 1971 syntyneet miehet.

Vanhempi miehistä oleskelee KRP:n tietojen mukaan Irakissa. Nuorempi miehistä on poliisin mukaan Suomessa tutkintavankeudessa. Nainen oli aiemmin vangittuna, mutta on sittemmin vapautettu tutkintavankeudesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja