Kunta-alan neuvottelut päättyivät tuloksettomina – Luukkainen: "Tilanne on varsin tukossa"

Kunta-alan neuvotteluiden ratkaisu siirtyy syksylle, ennakoi Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Hoitajajärjestöjä edustava Sote ry hylkäsi toissa viikolla sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen kunta-alan työriidassa.

Sen jälkeen muut neuvotteluosapuolet Juko, Jau ja työnantajaa edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT jatkoivat neuvotteluja keskenään löytääkseen sopimuksen, jossa hoitajajärjestöt eivät ole mukana. 

Nyt neuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina, kertoo Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen.

– Tutkimme reittejä mahdollisuuksia tehdä erillissopimuksia KT:n, Jukon ja Jaun kesken. Tänään totesimme, että tällä hetkellä edellytyksiä erillissopimuksen tekemiseen ei ole. Nyt pallo lentää takaisin sovittelulautakunnan kautta ministeri Haataisen suuntaan.

Luukkaisen mukaan työministeri Tuula Haatainen (sd.) ratkaisee nyt sen, miten työriidan ratkaisun etsimistä jatketaan. 

– Olemme sopimuksettomassa tilassa ja ministeri Haatainen tai maan hallitus varmaan ratkaisevat, miten asiaa lähetään ratkomaan eteenpäin. Tämä on työriitalain mukaisesti sovittelussa oleva prosessi edelleen.

"Tilanne on varsin tukossa"

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen aikoo keskustella seuraavaksi pääsopijajärjestöjen johdon kanssa. Aiemman sovintoesityksen hylänneiden Tehyn ja Superin kanssa keskusteluja ei kuitenkaan nyt käydä, koska nopealle sopuratkaisulle hoitajajärjestöjen kanssa ei ole mahdollisuuksia.

Sovittelulautakunnan aiempi sovintoesitys toimii muille kunta-alan järjestöille pohjana jatkotyölle, koska nämä muut järjestöt olivat esityksen aiemmin valmiit hyväksymään.

Sovittelulautakunnalla on edelleen mandaatti jatkaa työtään, jos pääsopijajärjestöt ovat valmiita neuvotteluita jatkamaan. Taustakeskusteluja käydään todennäköisesti seuraavina päivinä.

– Olin myös todella pettynyt ilmoituksesta, Pylkkänen kertoo.

Myös KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen kommentoi asiaa Twitterissä.

– KT, Juko ja Jau ry eivät valitettavasti päässeet yhteiseen näkemykseen sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen pohjalta tehtävästä erillissopimuksesta.

Luukkainen uskoo, että sopua kunta-alan kiistaan ei saada ennen syksyä.

– Sanoisin, että tilanne on varsin tukossa. Pidän todennäköisenä, että nyt mennään kesän jälkeiseen aikaan.

Lue myös:

    Uusimmat