Tehy ja Super hylkäsivät kunta-alan sovintoehdotuksen – muut osapuolet olisivat hyväksyneet

"Luokattoman huono"– Näin hoitajajärjestöt perustelevat sovintoesityksen hylkäämistä 15:34
"Luokattoman huono" – Näin hoitajajärjestöt perustelevat sovintoesityksen hylkäämistä

Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry on hylännyt sovittelulautakunnan antaman sovintoehdotuksen kunta-alan työkiistassa. 

Hoitajajärjestöjä edustava Sote ry on on hylännyt sovintoehdotuksen kunta-alan työkiistassa. 

– Sote ry hylkäsi sovintoehdotuksen. Muut hyväksyivät, kertoi sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen.

Kunta-alan työehtokiistaa ratkova sovittelulautakunta antoi eilen sovintoehdotuksen, johon työntekijä- ja työnantajajärjestöjen oli jätettävä vastauksensa tänään kello 12 mennessä. 

Muut työkiistan osapuolet, eli työnantajajärjestö Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja kaksi muuta työntekijäjärjestöä olisivat hyväksyneet sovintoehdotuksen.

 – Tietenkin tämä on pettymys. Me emme päätä, miten tästä jatketaan eteenpäin, Pylkkänen sanoo.

Pylkkänen ei ota kantaa siihen, voisiko sopimus syntyä muiden osapuolten välillä.

– Tämä on kokonaan osapuolten välinen asia. Sovittelulautakunta ei ota tähän enää kantaa.

Muut osapuolet olisivat hyväksyneet sovintoehdotuksen

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko olisi ollut valmis hyväksymään sovintoehdotuksen.

– Pettymys on se, että kaikki osapuolet eivät sitä voineet hyväksyä. Nyt katsotaan kaikki mahdolliset etenemisreitit, sanoo Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Myös työnantajajärjestö KT on pettynyt.

– Olen erittäin pettynyt, että Tehy ja Super hylkäsivät tämänkin esityksen. Tämä oli kuitenkin kohtuullinen kompromissi, ja erittäin vaikeaa myös työnantajapuolelle hyväksyä kustannustason vuoksi, sanoo KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Jalosen mukaan kunnilla ei ole varaa isompiin palkankorotuksiin.

– Tämäkin esitys oli aivan siellä ylärajoilla. Työnantajan näkökulmasta kiistaan juurisyy ovat poikkeuksellisen suuret vaatimukset, jotka koskevat ylimääräisiä palkankorotuksia.

Jalosen mukaan kunta-alan neuvottelutilanne poikkeuksellisen vaikea, eikä häneltä löydy ymmärrystä hoitajajärjestöjen päätökselle.

– Tämä on ehkä yksi vaikeimpia, mitä kunta-alalla on nähty. Kyllä vaikeaa on ymmärtää tätä, koska lautakunnan esitys olisi kuitenkin nostanut palkkoja viisi prosenttia viidessä vuodessa yli yleisen linjan.

Kaukana hoitajien tavoitteesta

Hoitajajärjestöt eivät olleet tyytyväisiä sovintoehdotukseen.

– Se oli kertakaikkisen luokattaman huono. Sillä ei hoideta hoitajapulaa. Sovittelulautakunta ei valitettavasti ymmärrä, kuinka syvästä hoitajapulasta yhteiskunnassamme kärsitään, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat aiemmin uhanneet aloittaa joukkoirtisanomiset, jos sovintoehdotus ei ole niiden mielestä kelvollinen. 

– Kyllä, joukkoirtisanoutumista lähdettiin valmistelemaan. Olemme eilen tehneet päätöksiä. Aikaisintaan joukkoirtisanoutumisia toteutetaan siinä vaiheessa, kun muut kuntapuolen työehtosopimukset on sovittu, Rytkönen sanoo.

Riittämätön palkkaohjelma

Kunta-alan työehtokiistaa ratkova sovittelulautakunta antoi eilen sovintoehdotuksen, joka sisälsi myös viisivuotisen palkkaohjelman.

Palkkaohjelman taso on kuitenkin kaukana siitä, mitä hoitajaliitot Tehy ja Super ovat tavoitelleet.

Järjestöt ovat vaatineet työriidassa palkkaohjelmaa, jossa tavanomaisten sopimuskorotusten päälle palkkoihin tulisi vuosittain 3,6 prosentin korotus viiden vuoden ajan.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoo Twitterissä toivovansa, että muut kunta-alan osapuolet arvioivat tilannetta sovintoesityksen pohjalta, vaikka Sote ry hylkäsi esityksen.

Sovittelun jatkosta hän kertoo pyytäneensä puheenjohtajistolta tilannearviota. Haataisen mukaan se on luvattu loppuviikon aikana.

Lue myös:

    Uusimmat