Kuninkaan matkaan

Inkoon Fagervikissä on edelleen ihailtavana 1700-luvun ainutkertainen kartanomiljöö, joka on syntynyt jo edellisellä vuosisadalla rakennetun rautaruukin yhteyteen. Komea päärakennus on rokokootyylinen. Kartanon sisustus kuninkaan huoneineen ja kiinalaisine salonkeineen on maamme upeimpia. Kustaa III vieraili kartanossa vuonna 1775 ja Aleksanteri I vuonna 1819. Fagervikistä ja useista muista kulttuurihistoriallisista kohteista kerrotaan kiehtovassa matka- ja ruokakirjassa Kuninkaan matkassa (Otava).

Teoksen tekstit ovat Anja Brückin käsialaa ja valokuvat Katja Hagelstamin. Kirjassa kuljetaan kuninkaantietä idästä länteen ja poiketaan mm. Anjalan kartanossa ja Kyminkartanossa, Porvoossa, Mustiossa, Wiurilan kartanossa ja Trömperin kievarissa.

Kohteiden historian lisäksi lukijalle tulevat tutuiksi 1700- ja 1800-lukujen pöytätavat ja yleinen elämänmeno. Kirjassa on myös historiallisia arki- ja juhlaruokien ohjeita, jotka on mukailtu nykykeittiöissä toteutettaviksi.

Fagervikin puutarhan perusti aikoinaan Johan Hisinger, joka oli opiskellut Uppsalan yliopistossa professori Carl von Linne'n opastuksella. Puistoon rakennetussa kasvihuoneessa ovat viihtyneet appelsiinit, sitruunat, persikat ja viiniköynnös.

Myös Suomen ensimmäisten perunoiden sanotaan kasvaneen Fagervikissä. Teoksessa kerrotaan, että kuningas Kustaa III:lle olisi hänen vierailunsa aikana tarjottu kasvihuoneessa kasvatettuja eksoottisia hedelmiä.

Kuninkaan vierailun innoittamana on kartanossa kehitelty useita jälkiruokia. Nyt suut makeiksi kuninkaalliseen tapaa!

Keitetyt päärynät

4 päärynää 1/2 l omenatuoremehua 3 rkl siirappia 2 kanelitankoa 1 vaniljatanko 4 tähtianista 2 rkl konjakkia

Kuori päärynät ja halkaise ne pituussuunnassa. Mittaa muut aineet kattilaan, kiehauta seos ja lisää päärynät joukkoon muutamaksi minuutiksi. Anna jäähtyä ja maustua liemessä. Tarjoa sellaisinaan tai vaikkapa jäätelön kanssa.

Jäädyke

2 prk (a 200 g) maustamatonta tuorejuustoa 1 1/2 dl juoksevaa hunajaa 2 tl raastettua appelsiinin kuorta 1 1/2 rkl vanilliinisokeria 2 prk (a 2 dl) kuohukermaa 4 liivatelehteä 3 rkl sitruunamehua Koristeluun: appelsiini- ja sitruunaviipaleita ja kuorisuikaleita Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Sekoita hunaja huoneenlämpöiseen tuorejuustoon. Lisää joukkoon raastettu appelsiininkuori ja vanilliinisokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja liuota siihen puristellut liivatelehdet. Älä keitä.

Sekoita liivateseos vähän jäähtyneenä tuorejuustoseokseen ja kääntele joukkoon vaahdotettu kerma. Kaada seos jäädyke- tai kakkuvuokaan ja pakasta mielellään vuorokausi. Ota jäädyke sulamaan hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Kasta vuoka nopeasti lämpimään veteen ja kumoa tarjoiluastialle. Koristele sitrushedelmillä.

Kauravohvelit

6 dl maitoa 2 munaa 4 dl vehnäjauhoja 1 dl kaurahiutaleita ripaus suolaa 50 g voita sulatettuna

Mittaa maito kulhoon ja vatkaa munat joukkoon yksitellen. Lisää jauhot vatkaten voimakkaasti ja sekoita joukkoon vielä kaurahiutaleet. Yhdistä taikinaan lopuksi sulatettu, jäähtynyt voi. Anna taikinan turvota jääkaapissa mielellään noin tunnin ajan. Kuumenna vohvelirauta ja voitele tarvittaessa. Paista kauniin ruskeiksi. Ripottele pinnalle sokeria tai tarjoa hillon ja kermavaahdon kera.

(Mtv3-Stt)

Lue myös:

    Uusimmat