Kuninkaallisten synnytysten historia: Vaihtunut lapsi ja rumia vauvoja

Aiemmin synnytys oli paitsi odotettu, myös pelätty tapahtuma. Kuninkaallisetkaan lapset eivät ole säästyneet maailman vaaroilta.

Lapsen saaminen kuninkaalliseen perheeseen on kiinnostanut maailmaa kautta aikojen. Lapsen syntymää odotettiin kuitenkin myös jännityksellä, sillä raskaus oli ennen lääkityksen kehittymistä kova koettelemus naiselle. Lapsivuoteelle kuoli esimerkiksi Englannin kuninkaana vuosina 1461–1483 toimineen Edward neljännen isoäiti Anne de Mortimer.

Synnytyksessä menehtyminen oli naisille yleistä aina 1930-luvulle saakka, jolloin lääkitys parani. Kaikki kuninkaalliset eivät ole suinkaan halunneet turvautua lääkitykseen myöhemminkään. Esimerkiksi edesmennyt prinsessa Diana imeskeli synnytyskivuissaan jääpalaa, mutta jätti epiduraalipuudutuksen väliin.

Synnytys oli riski myös lapselleen itselleen. Jopa Englannin kuninkaana vuosina 1461-1483 toimineen Edvard neljännen puoliso Elizabeth Woodville, jolla oli aikakautensa paras terveydenhuolto, oli varma, etteivät kaikki hänen lapsensa tulisi selviämään. Hänen viides lapsensa Margaret of York elikin vain kahdeksan kuukautta, kun taas kahdeksas lapsi George kuoli kahdeksanvuotiaana.

Lapsikuolleisuus oli niin yleistä, että huhupuheiden mukaan Englannin kuningattarena vuosina 1658-1718 toiminut Mary of Modena olisi vaihtanut kuolleena syntyneen ainoan poikansa James Francis Edwardin toiseen lapseen. Huhuja ei ole kuitenkaan pystytty todentamaan.

Imettäjä huolehti lapsesta

Kuninkaalliset lapset syntyivät lämpimässä, pimeässä ja suljetussa tilassa, jotka oli peitelty verhoin. Verhojen tarkoituksena oli näyttää äidin ja perheen asemaa ja vaurautta. Muut naiset, kuten sukulaiset, ystävät tai doulat, auttoivat naista synnytyksessä. 1700-luvulla synnytykseen haluttiin kuitenkin mukaan lääkäri, joka oli tuohon aikaan aina mies.

Jos äiti selvisi synnytyksestä, hän sai kuukausi lapsen syntymän jälkeen siunauksen erityisessä seremoniassa. Lapsen kuolemaa pelättiin kuitenkin niin paljon, että lapset kastettiin vain muutama päivä synnytyksen jälkeen.

Kuninkaallisia lapsia rintaruokki hoitaja, jonka valinta jäi isän velvollisuudeksi. Sopivan ehdokkaan löytäminen oli vaikeaa, olihan kyseessä aivan erityinen lapsi.

Raskas raskaus

Vaikka kuninkaallisten lasten saaminen oli naisille useimmiten ilouutinen, on muun muassa yhdeksän lapsen äiti kuningatar Victoria tokaissut, että hänen mielestään vastasyntyneet ovat hirveän näköisiä. Iso-Britannian ja Irlannin hallitsijana vuosina 1837-1901 toiminut nainen on myös tokaissut, että hänen kaksi ensimmäistä avioliittovuottaan menivät pilalle, koska raskauksien takia hän tunsi itsensä "lehmäksi" ja "koiraksi".

Aiemmin kuninkaallisen lapsen syntymästä kuulutettiin paitsi tiedotusvälineissä, myös puskaradion välityksellä. Parhaillaan Prinssi Williamin ja Cambridgen herttuatar Catherinen tulevan lapsen syntymää seurataan ympäri maailmaa internetin välityksellä. Tiedonvälityksestä on tullut niin nopeaa, että lapsen syntymästä saadaan uutisia hetki hetkeltä.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lähteet: BBC,Express

Kuvat: Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja