Mainos

Kun vauvan itku raastaa hermoja – uusia niksejä perheille

Kun vauva itkee, varsinkin tuoreet vanhemmat ovat herkästi huolissaan. Kun vauvan itku kestää pitkiä aikoja ja on runsasta, moni vanhempi vaipuu syvään epätoivoon.

Väestöliitto on julkaissut uuden oppaan, joka antaa käytännönohjeita vanhemmille. Sen tarkoituksena on myös tukea koko vauvaperheen hyvinvointia.

Opas antaa ohjeita lapsen lisäksi myös vanhempien jaksamiseen - siihen, jos omat hermot meinaavat kiristyä ja energiataso laskee.

– Vauvan itkuisuus on hyvin tavallinen ongelma, mutta tietoa siihen on vain vähän tarjolla. Tekemämme materiaali onkin ensimmäinen laatuaan Suomessa, sanoo Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen projektikoordinaattori Juulia Ukkonen, yksi oppaan kirjoittajista.

Uuden oppaan mukaan vauvojen itsesäätely kehittyy eri tahtia. Itsesäätelyn kehittymiseen vaikuttaa muun muassa se, pystyykö vauva nukahtamaan itse. 

– Tällöin virikkeiden määrää täytyy vähentää. Rauhoittelussa kannattaa käyttää yksinkertaisia ja toistuvia toimintamalleja. Vauva oppii hitaasti, eikä rauhoittelutapaa saisi jatkuvasti vaihtaa tai kokeilla uusia niksejä.  Rauhalliset ja toistuvat tavat tuovat pulmaan pitkäkestoisen helpotuksen. Voimakkaat rauhoittelutavat auttavat vain väliaikaisesti ja väsyttävät vanhemmat, mutta eivät sovellu jatkuvaan käyttöön, Ukkonen sanoo.

Opas perustuu Saksassa kehitettyyn neuvontamalliin, jonka avulla vauvojen itkuisuutta on onnistuttu vähentämään ja tukemaan vanhempien selviytymistä ongelman kanssa.

Kun vauva itkee pitkiä aikoja ja runsaasti, kyseessä voi olla koliikki. Väestöliiton mukaan noin 10 prosentilla vauvoista todetaan koliikin oireita.

On arvioitu, että itsesäätelykyvyn kehittyminen sekä vahva temperamentti voivat olla koliikin taustalla.

Ukkosen mukaan itkuisuus voi kestää jopa 6 kuukauteen asti noin puolella koliikkivauvoista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.