Kun omalle lapselle tulee avioero – miten toimia?

Kun aikuisille lapsille tulee avioero, myös heidän vanhempansa surevat menetettyä avioliittoa. Monet pelkäävät lisäksi, että yhteys lapsenlapsiin katkeaa huoltajuustaisteluiden tai eroa seuraavan muuton takia. WebMD-verkkosivuston haastattelema Marsha Temlock antoi vinkkejä vaikeaan tilanteeseen.

Kirjan Your Child’s Divorce: What to Expect – What You Can do (vapaasti suomennettuna Lapsesi avioero: Mitä odottaa – Mitä voit tehdä) kirjoittaneen Marsha Temlockin kaksi omaakin lasta ovat eronneet. Temlock tietää tilanteen aiheuttavan vanhemmassa hämmennystä, epäuskoa ja surua. Hän vertaa avioeron aiheuttamaa tuskaa kuolemaan, jonka käsittelyyn kuuluvat ensisokki, torjunta, suru, hyväksyntä ja toipuminen.

Välittömästi erouutisen jälkeen monet eroavien lasten vanhemmat sortuvat pahan puhumiseen miniästä tai vävystä, hätäisten johtopäätösten vetämiseen eron syistä sekä liian ison roolin ottamiseen kriisin hallinnassa.

Vanhempien käyttäytymisellä on suuri vaikutus siihen, millainen suhde heillä tulee tulevaisuudessa olemaan omaan lapseensa, lapsenlapsiinsa sekä lapsensa entiseen aviopuolisoon. Parhaimmassa tapauksessa vanhemmat voivat olla luja tuki eroaville lapsille ja mahdollistaa elämän uusiksi rakentamisen. Lapsenlapsilleen he pystyvät antamaan turvallisuuden tuntua ja pysyvyyttä.

Osoita tukesi eroavalle lapselle

Vaikka jotkut vanhemmat saattavat olla helpottuneita lapsensa päästessä pois huonosta ihmissuhteesta, monet voivat myös tuntea vihaa, pelkoa, surua ja jopa syyllisyyttä. Heidän mielestään eron estämiseksi ei ehkä ole tehty tarpeeksi.

Voimakkaista tunteista huolimatta vanhempien tulisi säilyttää asiat perspektiivissä ja pitää omat tunteensa kontrollissa.

– Ymmärrä, että sinä et tule ensin, ja että tilanne on hyvin stressaava. Sinä olet roolimalli. Tarjoa tukea lapsellesi ja lapsenlapsillesi. Lapsesi on sinun lapsesi ikuisesti, ja sinun pitää olla lojaali häntä kohtaan, Temlock sanoi WebMD-verkkosivustolle.

Yritä olla vieraantumatta ex-miniästä/vävystä

Vaikka omaa lasta on tuettava, tämän entistä aviopuolisoakaan ei pidä loitonnuttaa. Vältä siis pahan puhumista lapsen eksästä. Vaikka sinun mielestäsi tyttäresi teki oikein “potkiessaan sen laiskimuksen pihalle” tai poikasi tuleva eksä “ei koskaan ollutkaan varsinainen saalis”, kukaan ei halua kuulla hukanneensa vuosia, rahaa ja energiaa rakentaakseen suhdetta, joka oli tuhoon tuomittu alusta lähtien.

– Tunnusta sen sijaan, kuinka kovasti lapsesi yritti saada avioliiton toimimaan, Temlock sanoi.

Sitä paitsi, jonain päivänä pari saattaa palata yhteen tai, kuten toivoa saattaa, olla yhteydessä toisiinsa eron jälkeenkin. Silloin pahat sanat voivat palata kummittelemaan. Mitä tahansa tapahtuu, kunnioittava suhde entiseen miniään tai vävyyn pitää portin auki myös lastenlasten suuntaan.

Älä vieraannu myöskään lapsen entisen puolison suvusta ainakaan siinä määrin, että kieltäytyisit vaikka asettumasta heidän kanssaan samaan valokuvaan lapsenlapsen rippujuhlassa. On ikävää, jos vihassa rypevä isovanhempi pilaa kauniin tilaisuuden. Nouse pikkumaisuuden yläpuolelle ja käyttäydy sivistyneesti, edes lapsenlapsesi takia.

Huomioi lapsenlapsesi tunteet

Isovanhemmat eivät voi korvata vanhempia, mutta he voivat antaa lapsenlapsille tunteen siitä, että nämä ovat osa isompaa perhettä. Tällä on väliä, koska monet lapset pelkäävät hylätyksi tulemista avioeron jälkeen. Lasten tulevaisuus on epävarma: kuka pitää huolta minusta, missä asun, mihin menen kouluun, mistä saan rahaa, missä vanhempani asuvat, lähteekö toinenkin vanhemmistani kotoa..?

Isovanhemman on tuotava lapsenlapsen elämään tasapainoa. Rutiineista tulee tärkeitä, sillä ne merkitsevät muutoksen pyörteessä jatkuvuutta. Lasta voi rauhoittaa esimerkiksi pitämällä hänen lelunsa samassa paikassa, säilyttämällä yökyläjärjestelyt entisellään, jatkamalla yhteisiä leivontahetkiä ja pitämällä kiinni viikoittaisesta pizzaillasta.

Tarjoa eroavalle lapselle taloudellista ja käytännön apua – varoen

Eroavilla aikuisillakin on tapana ”juosta mamman helmoihin”. Jos heidän tarvitsee lainata rahaa tai muuttaa takaisin vanhempien luokse, avioero voi sekoittaa myös iäkkäiden vanhempien taloutta ja päivittäisiä aikatauluja: yhtäkkiä he taas elättävätkin lastaan. Mikäli isovanhemmat oikeasti luopuvat kaikista suunnitelmistaan, harrastuksistaan ja matkoistaan lapsensa takia, on vaarana uupumus.

On toki hyvä osoittaa rakkautta ja tukea, mutta samalla täytyy huolehtia siitä, ettei tule luoneeksi epätervettä riippuvuussuhdetta pidemmäksi aikaa. Jos lainataan rahaa, on hyvä sopia takaisinmaksuaikataulusta; jos aikuinen lapsi majoitetaan saman katon alle, kannattaa asettaa tavoitepäivämäärä, johon mennessä tämä on muuttanut jälleen omilleen.

– On yhtä paha asia tehdä liikaa kuin tehdä liian vähän, Temlock sanoi.

Lähde: Webmd.com

Kuvat: Colourbox.com

Huomenta Suomessa puhuttiin avioeroista marraskuussa 2013. Eroryhmien vetäjä Marianna Stolbow kertoi monen eroavan taantuvan lapsen tasolle. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat